Nada se pobjedi

Helen Clark se kandidira za generalnu tajnicu UN-a

Vijesti / Flash | 05. 04. 2016. u 09:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivša novozelandska premijerka Helen Clark je najavila sinoć svoju kandidaturu na mjesto generalnog tajnika Ujedinjenih naroda. Sadašnja direktorica programa Ujedinjenih naroda za razvoj planira naslijediti Ban Ki-moona i nada se postati prva žena koja će voditi organizaciju od njenog osnivanja prije 70 godina.

''Sudjelujem na ovim izborima na osnovu mojih kompetencija i nadam se da će u XXI stoljeću, moja kandidatura dobiti toliki značaj kao i jedan muškarac'', rekla je ona.

Ban Ki-moon, bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova, napušta funkciju krajem 2016. godine nakon dva petogodišnja mandata.

Sedam drugih kandidata su već prijavili svoje kandidature, među kojima su tri žene. Iz Bugarske je Irina Bokova, glavna direktorica UNESCO-a, a kandidatkinje su bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i bivša moldavska ministrica vanjskih poslova Natalia Gherman.

Kandidatkinja Clark kaže da joj je najveći izvor inspiracije Nelson Mandela. Nakon što je preselila iz Wellingtona u New York nije promijenila svoj stil vladanja a to je "ostati ispred subjekata, biti proaktivna i inkluzivna''.

Andrew Little, koji ju je naslijedio na čelu Laburističke stranke ocjenjuje da je ona više nego sposobna da upravlja UN-om.

''Ona je poznata po svojoj čvrstoj volji i izvrsnim sposobnostima. Ovo je pionirka i uvijek je to bila'', navodi njegove riječi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close