Ušteda četiri milijuna KM

HDZBiH jedini ne podržava izmjene zakona o plaćama i naknadama

Vijesti / Flash | 16. 09. 2015. u 13:21 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Damir Arnaut smatra da će Prijedlog izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje je predložio biti usvojen na današnjoj sjednici, jer je sedam od devet članova Povjerenstva za financije i proračuna iz pet stranaka podržalo ove izmjene.

Objasnio je da se tijekom predlaganja ovih izmjena pozvao na mišljenje Ureda za reviziju BiH u kojem se navodi da bi se ostvarile uštede četiri do šest milijuna KM, ukoliko bi se ukinuo rad u povjerenstvima za vrijeme radnog vremena.

- Ako se usvoje izmjene Zakona, ostvarit će se puno veće uštede nego što će četiri zastupnika SBB-a koštati državu tijekom ovog mandata - pojasnio je.

Zastupnica Zastupničkog doma PSBiH Diana Zelenika (HDZ 1990) istakla je da će apsolutno podržati izmjene ovog zakona prvenstveno zbog socijalne osjetljivosti.

Zastupnica Aleksandra Pandurević (SDS) kazala je da usvajanjem izmjena ovog zakona svi oni koji primaju plaće iz proračuna neće moći primati megalomanske naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima.

"Ukoliko SNSD bude osporavao ove izmjene Zakona u Domu naroda PSBiH, morat će se suočiti s javnošću", naglasila je.

Saša Magazinović (SDP) smatra da državni službenici ne trebaju biti članovi ad-hoc komisija i da taj posao ne treba biti plaćen, s obzirom na to da je u toku radnog vremena.

Izmjene Zakona ocijenio je odličnim te dodao da ih je SDP već i ranije podržao.

Salko Sokolović (SDA) kazao je da će se prihvaćanjem spomenute izmjene Zakona uštedjeti oko tri milijuna KM.

"Članovi tih povjerenstava već primaju plaću tijekom radnog vremena i ne bi trebali imati naknade", kazao je.

Kao primjer Sokolović je naveo da oni koji su dosad za rad u Fiskalnom vijeću BiH imali naknadu veću od 2.000 KM, sada za svoj rad mogu maksimalno dobiti 475 KM, odnosno da ne mogu dobiti ništa ako Fiskalno vijeće bude zasjedalo tijekom radnog vremena.

Zastupnik Nikola Lovrinović (HDZ) kazao je da njegova stranka neće podržati Prijedlog izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji je na dnevnom redu današnje sjednice.

Razlog tome je što smatra da Vijeće ministara BiH treba u parlamentarnu proceduru uputiti cjelovit prijedlog izmjena ovog zakona te da je to bolji pristup problematici.

"Imamo situaciju da na svakoj sjednici Zastupničkog doma interveniramo na izmjene ovog zakona. Mislimo da ovo pitanje nije riješeno do kraja, jer se odnosi samo na rad u povjerenstvima državnih službenika tijekom radnog vremena - pojasnio je Lovrinović.

Zastupnik Staša Košarac (SNSD) kazao je da će zastupnici njegove stranke podržati izmjene Zakona.

"Javnost upravo smatra da u institucijama BiH postoji i previše novčanih privilegija i zbog toga je neophodno izvršiti određene korekcije Zakona", objasnio je.

Također je naglasio da izmjeni ovog zakona treba pristupiti na temeljan način, što bi dalo očekivani rezultat javnosti.

Predloženi zakon predviđa da zaposleni u institucijama BiH "nemaju pravo na naknadu za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima koji obavljaju tijekom radnog vremena”.

Kako se navodi u obrazloženju, donošenjem ovog zakona u potpunosti bi se onemogućila isplata naknada bilo kom zaposlenom u bilo kojoj instituciji BiH, uključujući izabrane i imenovane osobe koje su u radnom odnosu u tim institucijama, za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima tijekom radnog vremena.

 

Kopirati
Drag cursor here to close