''Krađa glasova''

HDZ1990 optužuje HDZ BiH: Naši kandidati u SBŽ-u su izvarani i ispreferirani

Vijesti / Flash | 26. 10. 2016. u 16:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Livnu je u srijedu održana sjednica Predsjedništva HDZ-a 1990 na kojoj su razmatrani izborni rezultati te usvojeni zaključci vezani za analizu tih rezultata, kako za Hrvatski sabor, tako i za lokalne izbore u BiH.

Uz predsjednika stranke Iliju Cvitanovića, konferenciji za novinare upriličenoj tim povodom nazočili su predsjednik Središnjeg odbora HDZ-a 1990 Nediljko Rimac te načelnici općina Prozor – Rama i Kupres Jozo Ivančević i Milan Raštegorac.

Cvitanović je za medije kazao kako su nakon analize lokalnih izbora u BiH odlučili napraviti jednu profilaciju i čistku unutar onih područja gdje rezultat stranke nije u skladu s očekivanjima Predsjedništva HDZ-a 1990.

''Ukupno gledajući zadovolji smo izbornim rezultatima, s tim da postoje područja gdje smo doživjeli pad, a to je najviše izraženo u središnjoj Bosni gdje se ponovno pokazalo da ispružena ruka prema HDZ-u BiH nikada ne bude revalorizirana'', naglasio je Cvitanović.

Obrazlažući to, naveo je kako od 18 vijećnika, koliko su imali na prostoru središnje Bosne, u ovom trenutku imaju njih deset, dodavši kako su 'njihovi kandidati na zajedničkim listama ispreferirani i izvarani'.

Mada su slutili da će do toga doći, kazao je Cvitanović, nacionalni interes stavili su ispred stranačkih interesa te izražavaju zadovoljstvo što je u Vitezu za načelnika općine izabran Hrvat, kao koalicijski kandidat dva HDZ-a.

''Zadržali smo tri načelnika u tri vrlo važne općine, kvalitetno raspoređeni od sjevera države u Domaljevcu, do prostora središnje Bosne gdje smo zadržali Prozor Ramu, te načelničku poziciju ostvarili i u općini Kupres, kao posebnom mjestu za nas Hrvate u BiH'', istaknuo je Cvitanović.

Ustvrdio je kako su usvojili zaključak da nastavljaju s aktivnostima vezanim za 'krađu glasova' u Livnu te izjavio da su od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH dobili onakav odgovor kakav su i očekivali, a to je da ne prihvataju žalbu ove stranke.

''To je političko tijelo koje samo služi trima političkim opcijama, a mi dalje idemo prema nadležnom sudu i siguran sam da će nam te institucija uvažiti primjedbe kao što je uvažila 2010. godine, kada su u Čapljini na sedam biračkih mjesta ponovljeni izbori''. naglasio je Cvitanović.

Dodao je kako očekuju istu odluku za Livno gdje traže ponavljanje izbora na pet spornih biračkih mjesta, pokretanje kaznene odgovornosti za osobe koji su doprinijele izbornoj krađi, te njihovo sankcioniranje.

Kopirati
Drag cursor here to close