Franjo Topić

HDZ i Crkva se ne mogu dogovoriti; Hrvati neravnopravni unutar sebe

Vijesti / Flash | 04. 02. 2017. u 08:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako ćemo govoriti kroz prizmu vlasti, onda bi trebalo promijeniti cijeli ustroj BiH, jer s dva entiteta ne može dobro funkcionirati, to i ptice na grani znaju. Naravno da treba mijenjati Izborni zakon, jer ne trebaju drugi birati njihove predstavnike'', rekaoje u intervjuu za Oslobođenje prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD-a Napredak

Kaže da je ružno kako neki ideolozi i političari govore o sarajevskim Hrvatima kao o nečemu pogubnom.

Briga

''Prvo je netočno govoriti o 'sarajevskim Hrvatima'. Pa, tko su to? Kardinal koji je rođen, provincijal rođen u Novom Travniku, većina profesora došla iz različitih mjesta'', rekao je topić navodeći kako često ispadne da su Hrvatima najveći krivci za sve nevolje ''sarajevski Hrvati''.

Između ostalog, kaže da, ako hoće hrvatska politika nešto ozbiljnije mijenjati, treba promijeniti ustroj cijele BiH, a ne samo Federacije.

''Ali dosad to nije pokazivala. Nažalost, vlast daje onima koji su na teritoriju gdje oni imaju vlast. To je ta 'briga'! Takav je odnos i prema Napretku'', rekao je i dodao kako je Napredak u 2015. priredio 586 manifestacija ali da im hrvatska vlast dadne za pet podružnica po 1.000 KM i Središnjici 1.000 KM, što Središnjica nije htjela primiti.

''To je vrijeđanje i ponižavanje rada, kriterija, ljudskosti. Njih ne zanimaju rezultati, nego samo vlast. Uzmite da je 586 manifestacija po 1.000 KM, to je 586.000 KM. I onda vam daju 6.000 KM. I, što je još važno napomenuti, proračunska sredstva nisu privatna sredstva, nego svih građana, jer svi građani pune proračun. I na ovo ne bi smio nitko šutjeti, ni dužnosnici ni sva javnost jer bez temeljne pravde nema mira. Ovdje se vidi kako Hrvati nisu ravnopravni unutar sebe'', kaže Topić.

Opsano prizivanje jednog vođe

Naveo je kako u BiH ne može biti jedan čovjek koji će odlučivati, nego ''tri čovjeka''.

''Bilo bi dobro kad bi se 'tri čovjeka' dogovorila za dobro svojih naroda i svih ljudi. Dok god se ne shvati da se ne može vlastita sreća graditi na tuđoj nesreći i dok se ne shvati da vlast nije samo za sebe i svoju stranku, nego za svoj narod i za sve narode BiH, neće biti pravog napretka niti optimizma niti pomirenja. Može biti opasno prizivanje jednog vođe, jer znamo iz povijesti kako je to često donosilo velike nesreće. Svaki izbori su prilika da se neke stvari mijenjaju'', kaže Topić.

Naveo je kako je rješenje samo u dijalogu unutar vlastitog naroda, u kompromisu i dogovoru s predstavnicima drugih naroda.

Crkva i HDZ ne mogu dogovoriti

''Demokracija možda nije najefikasniji i najbrži politički mehanizam, ali je sigurno najpošteniji i treba joj dati i dalje priliku. Naši se političari, stoga, trebaju dogovoriti o pet ili deset ključnih političkih, ekonomskih i socijalnih ciljeva koje treba ispuniti u narednih deset godina i postupno raditi na njima neovisno o smjenama vlasti. Jednostavno, BiH je potrebna vizija i strategija oko nekoliko konkretnih problema koji muče svakoga od nas iz dana u dan'', naveo je.

Kaže kako ne bi bilo korektno interpretirati odnose crkvenih poglavara u BiH i hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića.

''Ali, da ne bi ispalo da se bojim svoga mišljenja, reći ću samo neku šturu opasku. Gospodin Čović je izabrani član Predsjedništva BiH, najvišeg tijela države, te je stoga legitimni predstavnik Hrvata. Ali, kod političara je najvažnija funkcija predsjednika stranke. Šefovi stranaka generalno su kao kraljevi i oni odlučuju o ministrima i drugim dužnosnicima, o velikim državnim firmama, o proračunu itd. Svaka stranka je osnovana radi osvajanja vlasti i želi uzeti 'barem 100% vlasti' i ako ne uzme, smatra to neuspjehom. No, ono što jest šteta, to je da se Crkva i HDZ ne mogu dogovoriti oko nekih temeljnih pitanja o BiH i bh. Hrvatima. Po mom sudu je razlog za to ono što smo već rekli: stranke gledaju kako će imati što više vlasti, a Crkva gleda na ljude bez obzira na vlast. Bilo je više sastanaka na tu temu u proširenom sastavu, ali se nije došlo do zajedničkog stava'', naveo je.

Ističe kako rješenje treba tražiti u paketu reformi za cijelu BiH i pritom se voditi načelima ravnomjerne zastupljenosti, pariteta u odlučivanju i ravnopravnosti svih naroda.

''Da ne dijelim lekcije, ali mislim da trebaju pregovarati Crkva i politika o ključnim temama, naravno, uvažavajući svačije specifičnosti i kompetencije'', naveo je Topić i dodao kako treba jasno kazati da je ''praktično jedino Katolička crkva iskreno za cijelu BiH''.

Povišena temperatura

'' No, nije uloga vjerskih zajednica da daju konkretna rješenja iako je na razna insistiranja Crkva izišla s time. Ključna razlika između vjerskih zajednica i stranaka jest u tome što vjerske zajednice gledaju ljude, a stranke prvenstveno svoju vlast. Crkva smatra da se trebaju brinuti i ona i vlast za sve ljude na svemu teritoriju, a stranke uglavnom smatraju da se trebaju brinuti za one koji su pod njihovom vlašću'', kaže predsjednik Napretka.

Topić je naveo kako se HDZBiH i SDA najveće stranke ovih naroda i na vlasti su gotovo sve vrijeme od demokratskih promjena.

''Stoga je i njihova odgovornost najveća i svi uspjesi, ali i neuspjesi su njihovi. One se osjećaju i dobrim dijelom jesu zaštitnici svojih naroda i pokušavaju to i u praksi ostvariti. Šteta je da nisu riješili npr. Mostar, čiji slučaj godinama opterećuje Federaciju, ali i odnose Hrvata i Bošnjaka'', naveo je i rekao kako je stanje u Bosni i Hercegovini još od rata vrlo ozbiljno i to nije nikakva novost.

''BiH je uvijek s nekom povišenom temperaturom. To stvaraju neki političari, jer se bore za što više vlasti svoje stranke, naravno, uvijek to umotavajući u nacionalne interese'', rekao je , između ostalog, u intervjuu za Oslobođenje Topić.

Kopirati
Drag cursor here to close