Politički trendovi

Hartmann: 21. stoljeće moglo bi biti gore od prošlog

Vijesti / Flash | 25. 11. 2016. u 11:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politički trendovi u svijetu i neosjetljivost prema ljudskim pravima mogli bi učiniti da 21. stoljeće bude gore od 20., izjavila je u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" francuska novinarka i nekadašnja glasnogovornica haške tužiteljice Carle del Ponte, Florence Hartmann.

Ljudska se prava i Ženevska konvencija krše na dnevnoj bazi, politika se okomljuje na najranjivije skupine, rekla je Hartmann u razgovoru objavljenom u četvrtak, dodavši kako je izražavanje rasističkih pogleda postalo nešto normalno i "u duhu vremena" u kojemu živimo.

Hartmann u Sloveniji boravi predstavljajući slovenski prijevod svoje nove knjige "Žviždači", o neovisnom i istraživačkom novinarstvu.

"Ako vjeruješ u ljudska prava, smatraju te naivnim, a sve to otvara prostor da ovo stoljeće postane još gore od 20., koje važi za najgore u ljudskoj povijesti", kazala je francuska novinarka i publicistica govoreći o nekim političkim trendovima u SAD-u i Europi. Prema njenim riječima, atmosfera koja dominira u javnom diskursu i dijelu politike podsjeća je na ozračje u 80-im godinama u bivšoj Jugoslaviji koje dobro poznaje, a poslužilo je kao priprema za rat i zločine.

U devedesetim se godinama prošlog stoljeća još smatralo da će uspostava međunarodnog kaznenog prava spriječiti zločine i onemogućiti političare koji bi to dopuštali, ali od onda je sve išlo na gore i danas se čini da međunarodni kazneni sudovi više ni ne postoje, kazala je Hartmann govoreći o nekim svojim iskustvima s Haškim tribunalom i Međunarodnim kaznenim sudom (ICC).

Postalo je jasno da svatko može činiti što želi bez pravnih posljedica ako ima dovoljno moći ili prave prijatelje, dodala je razočarano Hartmann u razgovoru za slovenski dnevnik.

Hartmann je nastupila u Ljubljani i na tribini na kojoj je govorila o svojoj novoj knjizi "Žviždači" te je, među ostalim, ustvrdila da bi Edward Snowden mogao postati žrtvom eventualnog rusko-američkog približavanja nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim izborima.

Postoji rizik da Snowden, koji je otkrio informacije o nadzoru telekomunikacija i interneta koji su provodile američke sigurnosne agencije neće imati pošteno suđenje, kazala je Hartmann, dodavši kako bi mu trebalo osigurati suđenje pred neovisnim sudom.

"Moglo bi se dogoditi da Snowden postane žrtvom nagodbe između Putina i Trumpa", kazala je francuska novinarka podsjetivši da je ruski predsjednik Snowdenu odobrio privremeni azil.

Kopirati
Drag cursor here to close