Slovenci braća Srba

Hardinaj: Ne plašim se izručenja Srbiji

Vijesti / Flash | 18. 06. 2015. u 14:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uhićenje i zabrana napuštanja Slovenije izrečena lideru Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramušu Haradinaju utjecat će na odnose Prištine i Ljubljane, ocijenio je sinoć kosovski ministar pravosuđa Hajredin Kuchi. Kuchi je za prištinske medije rekao da je u više navrata razgovarao sa slovenskim kolegom Goranom Klemenčičem od koga je, kako kaže, tražio da u najkraćem roku razmotri slučaj uhićenja i oduzimanja putovnice lideru ABK, prenosi Tanjug.

Haradinaj je uhićen u srijedu poslijepodne u ljubljanskoj zračnoj luci po tjeralici iz Srbije iz 2004. godine. Nakon saslušanja pred istražnim sucem koparskog Okružnog suda lideru ABK je oduzeta putovnica i izrečena zabrana napuštanja Slovenije.

"Telefonirao sam Klemenčiču i nekoliko puta smo razgovarali o ovom slučaju. Od njega sam tražio da se što brže i što kvalitetnije razmotri politički zahtjev Srbije kako bi se Haradinaj što prije vratio na Kosovo", rekao je Kuchi za Kosova press. Kosovski ministar dodao je da je u kontaktu sa slovenskom stranom naglasio da će ovaj slučaj utjecati na odnose dviju država.

Zaoštrena retorika

Prištinski mediji prenose da se Haradinaj na kratko uključio i u emisiju "Interaktiv" kosovske TV. Haradinaj je u tom javljanju zaoštrio svoju retoriku prema Sloveniji zbog svega što mu se dogodilo tijekom dana. Lider ABK je, kako se navodi, otišao i korak dalje rekavši da su "Slovenci braća Srba".

Istovremeno, on je kritizirao kosovsku vladu zbog ukupnog odnosa prema njegovom uhićenju u Ljubljani. Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec izrazio je očekivanje da će slovenski organi čim prije utvrditi o čemu se radi i da će ovaj slučaj biti riješen. On je, kako su prenijeli slovenski mediji, rekao da nema razloga za ovakve reakcije Prištine.

Izrazivši nadu da će slovenski organi što prije postupiti u ovom slučaju, Erjavec je rekao da "nema razloga da se u tome spori, posebno kada vidimo kakve su reakcije, a njih je bilo u prošlosti". ABK je potvrdio da je Haradinaju oduzeta putovnica i da mu je izrečena zabrana napuštanja Slovenije do naredne odluke suda koja se očekuje danas. U priopćenju ABK-a izražava se duboka razočaranost ponašanjem slovenskih organa vlasti.

"Ovaj postupak nije samo uvreda za Haradinaja i Alijansu već za državu i građane Kosova", navodi se u priopćenju.

"Uhićenje našeg lidera od vlasti Slovenije po nalogu Srbije izdanom 2004., u vrijeme kada su sve ostale zemlje obrisale sa svojih popisa takve tjeralice ne doprinosi izgradnji dobrih odnosa u regiji, potiče napetost i najmanje doprinosi pravdi", navodi ABK. Alijansa je od kosovske vlade zatražila da slovenskim vlastima uputu prosvjednu notu zbog uhićenja njihovog lidera. Iz Alijanse poručuju da je uhićenje Haradinaja, bivšeg premijera, aktualnog lidera ABK i zastupnika u kosovskom parlamentu, u najmanju ruku "neshvatljivo i neoprostivo".

Ne plačim se izručenja Srbiji

Ramuš Haradinaj je rekao danas da se ne plaši izručenja Srbiji, a za slovensku vlast je rekao da se u njegovom slučaju "ponijela sramno".

"Ja sam u Ljubljani, čekam odluku da mi vrate putovnicu kako bi otputovao za Prištinu. Za mene je ova situacija neprihvatljiva, da Slovenija nije to raščistila. Ako nije njihova greška, ako nije sustav pogriješio, onda je to zlonamjera vlasti ovdje. Ne brinem se za Srbiju uopće, ja sam građanin Kosova", rekao je Haradinaj za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close