Sud odbio izručenje

Haradinaj najavio povratak na Kosovo, Vučić sazvao izvanrednu sjednicu Vlade

Vijesti / Flash | 27. 04. 2017. u 07:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je sud u francuskom Colmaru odbio zahtjev Srbije za njegovo izručenje, kosovski političar i nekadašnji zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramush Haradinaj najavio je kako će se odmah vratiti na Kosovo.

"Pobijedili smo. Prošli smo nepotrebne i naporne procedure. Ova situacija je iscrpla sve nas ovdje na Kosovu. Zahvaljujem svima na podršci koju su nam dali. Ovo je potvrda je rat OVK bio opravdan", izjavio je Haradinaj.

Pošto mu je sud ukinuo zabranu napuštanja Francuske i vratio putovnicu, Haradinaj je najavio kako se nada da će se već danas vratiti na Kosovo.

Sud nije objavio obrazloženje svoje odluke, odnosno koji uvjeti za izručenje nisu ispunjeni.

Premijer i novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što je francuski sud objavio svoju odluku, za 11 sati sazvao je izvanrednu sjednicu Vlade, javio je Tanjug.

Haradinaj je uhićen 4. siječnja na granici Švicarske i Francuske po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija.

Srbija Haradinaja traži zbog sumnje da je počinitelj ili supočinitelj ratnih zločina nad srpskim civilima na Kosovu 1998. i 1999.

Haradinaju je, zajedno s još dvojicom suradnika, pred Haškim tribunalom (ICTY) već suđeno za ratne zločine na Kosovu, ali je 2012. pravomoćno oslobođen svih optužbi.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je u Srbiji još 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su proslijeđeni sudu u Colmaru.

Srbija je u svom zahtjevu navela kako Haradinaja tereti za djela koja nisu bila obuhvaćena optužnicom ICTY-a.

Kopirati
Drag cursor here to close