''To je književnost''

Handke u Die Zeitu: Morao sam biti na Miloševićevom sprovodu

On također nije izrazio žaljenje zbog svojih tekstova, čak iako je bio optužen da je minimizirao srpske ratne zločine u knjizi iz 1997. godine "Putovanje na rijeke: Pravda za Srbiju"
Vijesti / Flash | 20. 11. 2019. u 18:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Austrijski nobelovac za književnost Peter Handke  u srijedu je branio svoju glasnu potporu Srbima u ratovima u bivšoj Jugoslaviji u 1990-im godinama, ali je kazao da se "nikada nije naklonio" pred Slobodanom Miloševićem.

Izbor Švedske akademije izazvao je zgražanje na Balkanu i van njega, zbog Handkeovog divljenja pokojnom srpskom moćniku Slobodanu Milioševiću.

Pored svojih književnih djela, Handke je kritikovan u široj javnosti zbog govora iz 2006. na sprovodu Slobodana Miloševića, koji je preminuo čekajući na suđenje pod optužbama za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Govoreći za njemačke tjedne novine  Die Zeit, Handke je kazao da je "naravno" morao biti na Miloševićevom sprovodu 2006.

''On je glasovao protiv raspada Jugoslavije na jednim od posljednjih izbora. Njegov sprovod također je bio i sprovod Jugoslavije. Jesu li ljudi zaboravili da je to bila država osnovana u protivljenju Hitlerovom Reichu?'' - izjavio je Handke.

Istovremeno je  kazao da se "nije naklonio pred njim,  ni interno ni eksterno". 

''Jedan novinar je napisao da sam ja navodno izrazio naklonost prema Milioševiću. Nikada!'' - izjavio je književnik za Die Zeit.

On također nije izrazio žaljenje zbog svojih tekstova, čak iako je bio optužen da je minimizirao srpske ratne zločine u knjizi iz 1997. godine "Putovanje na rijeke: Pravda za Srbiju".

''Nijedna riječ koju sam napisao o Jugoslaviji ne može se osuditi, nijedna. To je književnost'' - kazao je.

U tim vremenima, "izvještavanje o Srbiji bilo je monotono i jednostrano",  izjavio je  Handke za Die Zeit.

 U ovom su mjesecu bošnjačke žene iz Srebrenice prosvjedovale u Sarajevu protiv dodijele Nobelove nagrade Handkeu.

One tvrde da će svakog tjedna prosvjedovati pred švedskim veleposlanstvom do uručenja nagrade, 10. prosinca.

Srpske snage u srpnju 1995. ubile su oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Žene iz tog grada nosile su slike Handkea za koga tvrde da je posjetio Srebrenicu manje od godinu dana nakon masakra.

''Nobelova nagrada Handkeu glas je potpore našem poniženju od negatora genocida'' - napisale su one u pismu švedskom kralju koje su predale veleposlaniku te zemlje, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close