Stati na loptu

Hahn: Neprihvatljive izjave koje prizivaju na promjene granica na Balkanu

Vijesti / Flash | 24. 04. 2017. u 14:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu kako je Srbija na dobrom putu i da uskoro očekuje otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima te poručio kako su neprihvatljive i kontraproduktivne izjave pojedinih čelnika u regiji kojima prizivaju na promjene granica.

Hahn je nakon razgovora sa srbijanskim šefom diplomacije Ivicom Dačićem izjavio kako ne smije biti odlaganja u procesu pridruživanja, prenosi Blic.

''Uvjereni smo da će nova poglavlja biti ubrzo otvorena. Svaka mogućnost se mora iskoristiti kako bi se zadržali zamah i dinamika ovog procesa. Srbiju želim pohvaliti i zbog liderstava u oblasti regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa'', rekao je europski povjerenik novinarima.

Izrazio je razočarenje zbog "zapaljivih izjava pojedinih čelnika u regiji" i upozorio da se takve izjave mogu "obiti o glavu" onima koji ih izgovaraju.

''Želio bih da izrazim svoju razočaranost, čak i iznerviranost, zbog zapaljivih izjava pojedinih čelnika u regiji. Takve poruke, koje mogu da se shvate kao miješanje u unutarnja pitanja susjednih zemalja i prizivaju mijenjanje granica, nisu prihvatljive i više su nego kontraproduktivne'', naglasio je Hahn.

Naglasio je kako Europljani imaju jak interes da u regiji vladaju mir, stabilnost i prosperitet, navodeći da se to može postići jedino uz dobrosusjedske odnose i zajednički rad.

''Ako netko misli da ovakve izjave mogu da stvore pritisak na EU, to je velika greška. To se lako može 'razbiti o glavu' pošiljatelju tih poruka'', poručio je Hahn.

Kopirati
Drag cursor here to close