Poziv na povratak

Hadžihafizbegović: Mnogo veće vucibatine od Emira Kusturice šetaju Sarajevom

Vijesti / Flash | 07. 03. 2016. u 20:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Emir Hadžihafizbegović, jedan od najznačajnijih i najpopularnijih glumaca u regiji gostovao je proteklog vikenda u Beogradu i u Mikser hausu odigrao predstavu Žaba. U velikom intervjuu za Nedeljnik, Hadžihafizbegović je pozvao Emira Kusturicu da se vrati u Sarajevo.

Čovjek koji u svojoj biografiji ima Zlatnog lava za najboljeg glumca na Venecijanskom festivalu, a bio je član filmskih ekipa koje su osvajale najznačajnije svjetske nagrade poput Zlatne palme i Zlatnog medvjeda, dao je ekskluzivni intervju za Nedeljnik u kojem je prvi put pozvao Emira Kusturicu, svog bivšeg profesora i režisera koji mu je dao prvu ulogu u filmu "Otac na službenom putu", da se vrati u Sarajevo, piše N1.

"Kad sam se s njim svađao prije 25 ili 15 godina, to je nekako imalo smisla. Padale su teške riječi, bilo je puno bijesa, bola, povrijeđenosti, ali čini mi se nikad mržnje, osim kada je u jednom intervju za srpske novine, a to je objavilo sarajevsko Oslobođenje, rekao da je jadna majka koja me je rodila. Ja njegovu majku Senku i oca Murata jako poštujem. Ulazio sam u njihovu sarajevsku kuću i svake godine, kad sam na filmskom festivalu u Herceg Novom, odem na mezare njegovih roditelja i položim cvijeće.

Kad, kako i zašto je pukao jedan od najboljih ljudi, profesora, režisera i Sarajlija koja je moja malenkost upoznala za ove 54 godine, ja ne znam, ali nešto dobro znam. On je i danas, kao i nekada, endemski Sarajlija i takav će otići u zemlju. Svi njegovi Kustendorfi, Kamengradovi, sve njegove Mokre gore i ruska odlikovanja, svi njegovi koncerti, opere i soliranje na bas gitari u No Smoking Orchestra samo su Potemkinova sela koja je gradio pateći za Sarajevom. Nemam pojma da li će čitati ovaj intervju, ali evo pozivam javno Emira Kusturicu da dođe u Sarajevo i skine mrenu gađenja prema svom rodnom gradu", kaže Hadžihafizbegović u svom pozivu Kusturici", objavljenom u zadnjem broju Nedeljnika.

"Emire, spremi se bolan, pripremi pet pametnih rečenica i vrati se tamo gde ti je mjesto. Pusti Dodika i drži ga na stand-by. Ne može jedan endemski jalijaš i rediteljski genije sa Gorice tek tako preći preko granata i smrti u ulici njegovog djetinjstva. Naša veza je jako emotivna. Ja sam se kao glumac realizirao kroz tri segmenta. Kroz božji dar, četiri godine njegovog mentorstva na Akademiji i asfalta koji je bitan u mom životu i druženja s ljudima na margini.

I to me je determiniralo. Ja sam kao student prve godine, ne znajući što je film i set, snimio svoj prvi kadar u 'Ocu na službenom putu', a partner mi je bio Pavle Vujisić. To je ta talična stvar. Raditi 'Oca na službenom putu', a studirati glumu tek nekih 90 dana, bila je privilegija koju i dan danas smatram nečim što me je odredilo. Mnogo veće vucibatine od Emira Kusturice šetaju Sarajevom", kaže Hadžihafizbegović koji na pitanje bi li prihvatio Kusturičin poziv za ponovnu suradnju odgovara: "Da, onog trenutka kad dođe u Sarajevo. A otkrit ću vam ekskluzivu, da je Kusturica prije nepuna tri mjeseca postao član Udruženja redatelja BiH":

"Jako sam vezan za Beograd, ali dugo nisam dolazio i to s razlogom. Imao sam tjeskobu znajući da Karadžić i Mladić šetaju mojim Beogradom. Moja oba roditelja su iz Srebrenice i meni je u Srebrenici stradalo 30 članova bliže obitelji. Majka mi je stradala u Tuzli tijekom rata. Nisam došao ni na beogradsku premijeru filma 'Karaula' što se pokazalo ispravnim jer se kasnije saznalo da j epoznati doktor Raša Dabić (Radovan Karadžić) bio na premijeri u Sava centru i ja bih mu se te noći premijere poklonio.

Jednom su me pitali "Što te nema tako dugo u Beogradu?" Odgovorio sam da je to kao kad imaš najboljeg prijatelja koji oboli od karcinoma. Kreneš u bolnicu i nosiš mu banane, pomorandže, fruktalov sok i dođeš na vrata, a kažu ti 'Bolje da ga zapamtiš kakav je bio, nego da ga sada vidiš'. Ja sam, nakon što su u Haag otišli Karadžić i Mladić, počeo dolaziti u Beograd, moj Beograd. Odgovorno tvrdim da volim Beograd na emotivniji i suptilniji način nego oni koji su se rodili u njemu", kaže Hadžihafizbegović u velikom intervjuu za Nedeljnik, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close