za obustavljanje postupka

Haag odbio zahtjev Orićeve obrane

Vijesti / Flash | 10. 12. 2015. u 17:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tribunal u Haagu odbio je zahtjev obrane Nasera Orića za obustavljanje postupka koji je protiv njega pokrenut pred Sudom BiH.

Zahtjev Orićevih odvjetnika da se postupak protiv njega za ratne zločine na području Bratunca i Srebrenice obustavi, jer mu je već u Haagu suđeno za ista djela, odbio je sudija Mehanizma za međunarodne tribunale u Haagu Lin Daqun.

On je u odluci naveo da je Orić u Haagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubojstvo jedne osobe u policijskoj stanici Srebrenica i još šest osoba u tamošnjoj zgradi općine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je osobno ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je s još jednim pripadnikom Armije BiH sudjelovao u ubojstvima dvije osobe u Bratuncu.

''Smatram da u trenutnoj situaciji, točke optužnice u BiH o ubojstvima se bitno razlikuju od optužbi u Haagu, kada se usporede način, vrijeme i mjesto navodnih zločina'', naveo je Daqun.

Obrana je zatražila od Haškog tribunala da naredi Sudu BiH da obustavi postupak protiv Orića jer smatra da mu je Tribunal već sudio za te zločine.

Braniotelji Vasvija Vidović i John Jones su prošlog mjeseca zatražili da sud u Haagu naloži BiH da odustane od optužnice protiv Orića jer je 2008. godine pravosnažno oslobođen krivice za zločine na području Srebrenice i stoga mu se ne može dva puta suditi za isto djelo.

Orića je Tužiteljstvo BiH optužilo kao nekadašnjeg zapovjednika jedinica Armije BiH (ABiH) u Srebrenici. Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio u rujnu, tereti njega i Sabahudina Muhića za ubojstvo tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti na području Bratunca i Srebrenice.

Orić je negirao krivicu u listopadu ove godine, a Sud BiH je objavio da će datum početka suđenja biti određen nakon što Haag donese odluku, prenosi BIRN - Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close