Ali rado pomažu

GSS u BiH nije osposobljen za direktno angažiranje u gašenju požara

Vijesti / Flash | 05. 09. 2017. u 15:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

GSS u BiH i dalje će biti uključen u pomaganje kolegama vatrogascima i lokalnim zajednicama pri gašenju požara u nepristupačnim brdskim i planinskim predjelima u okviru svojih mogućnosti i stručno-tehničke osposobljenosti, pri čemu će izbjegavati situacije da njihovi spašavatelji budu izloženi direktnom izlaganju, odnosno gašenju vatre na požarištima, kazao je Feni pročelnik stanice GSS-a Hercegbosanske županije Marino Vidović prenijevši stav voditelja stanica GSS-a u BiH sa sastanka održanog protekloga vikenda na Blidinju.

Po njegovim riječima, ovaj je stav, odnosno zaključak donijelo 11 voditelja spasilački službi saveza, sukladno Zakonu o zaštiti od požara i neosposobljenosti i neopremljenosti za obavljanje zadataka takve vrste FBiH, prenosi fena.

U njegovom se obrazloženju navodi kako su voditelji suglasni da slanjem spašavatelja u teren požarišta, GSS u BiH direktno ugrožava sigurnost svojih spašavatelja jer ih šalje da obavljaju zadatke za koje nisu osposobljeni i obučeni, a niti posjeduju adekvatnu zaštitnu opremu.

"Gorski spašavatelji mogu i hoće pomoći pri akcijama gašenja požara u velikom dijelu organizacije, zatim logistike, transporta vozilima, radio-vezom, dronovima, evakuacijama ljudi i sredstava do požarišta. Direktno uključivanje u gašenje vatre je dio posla koji zahtjeva stručna znanja iz oblasti vatrogastva kao i posjedovanje zaštitne opreme koju gorski spašavatelji nemaju", kazao je Vidović.

Iz GSS u BiH poručili su nadležnima da intenziviraju razvoj vatrogastva, jer s obzirom na klimatske promjene, u narednim godinama možemo očekivati sve više požara velikih razmjera.

Kopirati
Drag cursor here to close