Preporuka

GSS Grude penjačima: Ne treba podcjenjivati stijenu

Navode kako je to četvrta akcija spašavanja na penjalištu od njegovog otvaranja ove godine.
Vijesti / Flash | 02. 11. 2019. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gorska služba spašavanja (GSS) Grude uspješno je spasila dva penjača na penjalištu Via Ferrata u Avanturističkom parku Peć Mlini.

Odmah po pozivu četiri gorska spašavatelja uputila su se na lokaciju i zatekla zaglavljene penjače na visini od 80 metara. Primjenom tehnika stijenskog spašavanja, uz činjenicu kako se radilo o iskusnim penjačima kojima je trebala pomoć, akcija spašavanja brzo i uspješno je završena, priopćeno je.

Navode kako je to četvrta akcija spašavanja na penjalištu od njegovog otvaranja ove godine.

Iz GSS-a tvrde kako se dionica na grudskom penjalištu izuzetno zahtjevna.

''Gorske službe spašavanja upozoravaju penjače koji žele koristiti ovo uređeno penjalište kako je dionica fizički i psihološki zahtjevna, te kako ne trebaju podcjenjivati stijenu niti precjenjivati vlastite sposobnosti i mogućnosti'', stoji u priopćenju.

Osobama bez penjačkog iskustva na stijenama, dodaju, ne preporuča se penjanje ovoga smjera u Avanturističkom parku Peć Mlini.

Jednako tako, primjer ove godine otvorenih avanturističkih parkova Peć Mlini i Borak, pokazuje kako suradnja turističkih djelatnika i gorskih službi spašavanja na sigurnosti posjetitelja, dodaje iznimnu dodanu vrijednost turističkim destinacijama u našoj zemlji, priopćeno je iz GSS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close