Afera

Gruevski neće u zatvor, ali mu je oduzeta diplomatska putovnica

Vijesti / Flash | 03. 07. 2017. u 17:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovni sud u Skoplju odbacio je danas zahtjev makedonskog Specijalnog javnog tužiteljstva da se bivšem premijeru Nikoli Gruevskom i njegovim suradnicima odredi pritvor, ali je naložio da se Gruevskom oduzme diplomatska putovnica, prenosi Tanjug pisanje skopskih medija.

Odluka suda u vezi s aferom nelegalnog prisluškivanja uslijedila je nekoliko dana nakon što je Specijalno tužiteljstvo zatražilo pritvor za Gruevskog i još 17 osumnjičenih, mahom iz redova njegove stranke VMRO-DPMNE.

Osim Gruevskog, na popisu se, među ostalim, nalaze nekadašnja ministrica policije Gordana Jankulovska, bivši šef državne sigurnosti Sašo Mijalkov, bivši ministar za transport i veze Mile Janakijeski, doskorašnja ministrica kulture Elizabeta Kancevska Milevska, ali i glavni urednik televizije Sitel Dragan Pavlović, koji je poznat pod nadimkom Latas.

Specijalno tužiteljstvo za prisluškivane razgovore formirano je dogovorom za rješavanje političke krize u Makedoniji, poznatom kao dogovor iz Pržina, i imalo je rok od 18 mjeseci da podigne optužnice.

Tužiteljstvo je formirano kako bi istražilo tko se u Makedoniji od 2008. do 2015. godine nezakonito bavio prisluškivanjem, kao i slučajeve kriminala koji se spominju u prisluškivanim razgovorima.

Nova vlada Socijaldemokratskog saveza Makedonije i njihov lider i premijer Zoran Zaev, koji je u više navrata javno govorio o masovnom neovlaštenom prisluškivanju tijekom vladavine Gruevskog, pokušava pronaći zakonski način da Specijalno tužiteljstvo nastavi podizati optužnice.

Prema informacijama iz Specijalnog tužiteljstva, do sada je preslušano oko polovica prisluškivanih razgovora koje je krajem 2015. nakon formiranja tužiteljstva, dostavio lider SDSM-a Zoran Zaev.

Specijalno tužiteljstvo za prisluškivane razgovore do sada je podignulo tri optužnice, u kojem je u jednom prvooptuženi za naručivanje političkog nasilja Nikola Gruevski. Medu optuženima u druga dva slučaja su i bivša ministrica policije Gordana Jankulovska i gradonačelnik Bitolja Vladimir Talevski.

Kopirati
Drag cursor here to close