Zabrinut

Grlić Radman pozvao Tužiteljstvo BiH da procesuira zločine nad Hrvatima

''Imate Križančevo selo gdje je ubijeno 69 ljudi, u Travniku je u jednome danu ubijeno 112 Hrvata, Buhine Kuće, zatim Briševo sa 67 ubijenih. Za Bugojno tražimo gdje su ti nestali'', rekao je hrvatski šef diplomacije.
Vijesti / Flash | 14. 08. 2021. u 18:22 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u subotu kako Hrvatska neće dopustiti kriminalizaciju Domovinskog rata i oslobodilačke operacije Bljesak i pozvao je Tužiteljstvo BiH da procesuira brojne zločine nad Hrvatima u toj zemlji koji su do sada ostali nekažnjeni.

''Nećemo dopustiti bilo čije politički ciljane pokušaje kriminalizacije hrvatskih oslobodilačkih vojno redarstvenih operacija i hrvatskih najviših vojnih i policijskih zapovjednika. Siguran sam da ta zamolnica ne može staviti nikakvu stigmu'', rekao je Grlić Radman u Kreševu.

Po njegovim riječima, Hrvatska je u Domovinskome ratu oslobađala vlastiti teritorij od srpske agresije. Dodao je da je Haaško tužiteljstvo propitivalo zbivanja u akciji Bljesak čije procesuiranje u zamolnici sada traže vlasti BiH. Sadržaj te zamolnice će se analizirati nakon čega će se donijeti odluka, rekao je ministar.

On je izrazio zabrinutost zbog toga što pravosudne vlasti Bosne i Hercegovine do sada nisu procesuirale brojne ratne zločine koje su nad tamošnjim Hrvatima počinile postrojbe Vojske Republike Srpske i bošnjačke Armije BiH.

''Očekujemo da će Tužiteljstvo BiH procesuirati sve zločine kako bi bila zadovoljena pravda. Zabrinuti smo što ti slučajevi još nisu pokrenuti. Imate Križančevo selo gdje je ubijeno 69 ljudi, u Travniku je u jednome danu ubijeno 112 Hrvata, Buhine Kuće, zatim Briševo sa 67 ubijenih. Za Bugojno tražimo gdje su ti nestali'', rekao je hrvatski šef diplomacije.

Dodao je kako se u Bugojnu traga za još 15 najprije zarobljenih a onda nestalih i ubijenih najviših hrvatskih i vojnih dužnosnika iz ovoga srednjobosanskog gradića.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je u Kreševu u subotu kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića zajedno s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem presjekao vrpcu Muzeja Franjevačkog samostana svete Katarine čiju je izgradnju značajno pomogla Vlada Republike Hrvatske.

U popodnevnim satima hrvatski šef diplomacije je otputovao u Tomislavgrad gdje se susreo s premijerom Hercegbosanske županije Ivanom Vukadinom i načelnikom općine Ivanom Buntićem, te je obišao požarišta u čijem je gašenju Hrvatska nedavno pomogla slanjem kanadera.

''Hrvatska je pomogla taj kraj s jednakim entuzijazmom kako bi to učinila u susjednim sredinama u Republiici Hrvatskoj. To smo učinili na poziv dužnosnika Hercegbosanske županije i Hrvatskog narodnog sabora kao znak solidarnosti, ali i zajedništva'', rekao je Grlić Radman.

Kopirati
Drag cursor here to close