Je li to moguće?

GRECO: BiH napreduje, prestala je podmićivati strane službenike

Vijesti / Flash | 02. 08. 2017. u 12:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvještaj GRECO-a: Napredak BiH u borbi protiv korupcije

Tajništvo Grupe država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO) objavio je danas izvještaj u kojem se konstatira da je Bosna i Hercegovina ostvarila napredak u ispunjavanju preporuka najvišeg europskog tijela koje nadgleda provođenje mjera borbe protiv korupcije.

BiH je ostvarila napredak kroz potpunu realizaciju triju, te djelomičnu realizaciju četiri preporuke od posljednjeg privremenog izvještaja u srpnju 2016. godine.

''Do danas je od 22 preporuke, na zadovoljavajući način realizirano njih 10. Sedam preporuka je djelomično realizirano, a njih pet nije'', navodi se u zaključku izvještaja objavljenom na internet stranici GRECO-a.

GRECO je pozdravio izmjene i dopune odredbi o korupciji u kaznenim zakonima Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH, koje su urađene 2016. odnosno 2017.

''Imajući u vidu ranije reforme u BiH (na državnom nivou) te u Republici Srpskoj, sada je ispunjeno nekoliko uvjeta iz različitih preporuka, poput podmićivanja stranih i međunarodnih službenika te trgovine utjecajem. S druge strane, i dalje postoje nedostaci poput onih vezanih za inkriminiranje podmićivanja u privatnom sektoru te usklađivanje sankcija na teritoriji cijele države'', navodi se u izvještaju.

GRECO urgira kod nadležnih organa da nastave s procesom reformi da bi se na području cijele BiH stvorio potpuno usklađen i konzistentan pravni okvir za inkriminiranje korupcije u skladu s Konvencijom.

Vezano za transparentnost u financiranju stranaka, GRECO obznanjuje kako se kroz nedavne reforme Zakona o financiranu političkih stranaka, donesenog 4. lipnja 2016. eksplicite nastojalo implementirati najistaknutije preporuke GRECO-a.

''Postignut je određeni napredak kroz, naprimjer, uvođenje elektronskog izvještavanja od političkih stranaka o financijama te izmjene i dopune vezane za režim raspoloživih sankcija zbog kršenja ovih pravila'', ističe se.

S druge strane, GRECO je zabrinut da se predmetnom reformom iznašlo samo djelomično rješenje za nedostatke identificirane u Izvještaju o evaluaciji.

''Potrebno je uraditi mnogo više kako bi se, između ostalog, uskladio kompleksni zakonski okvir, promoviralo korištenje bankovnog sistema za priloge političkim strankama te povećali financijski i kadrovski resursi Središnjeg izbornog povjernestva za nadgledanje političkog financiranja'', preporučuju iz GRECO-a.

U pogledu ranije navedenog, GRECO zaključuje kako aktualni nivo usklađenosti s preporukama više nije „globalno nezadovoljavajući“ u smislu Pravila 31. stav (8.) 3) Poslovnika o radu te je odlučio da „nadalje neće primjenjivati Pravilo 32 vezano za članove, koji ne djeluju u skladu s preporukama iz Izvještaja o evaluaciji“.

Kopirati
Drag cursor here to close