odsad

Grčka će u službenim dokumentima registrirati krajnje odredište migranata

Vijesti / Flash | 21. 01. 2016. u 13:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Migranti i izbjeglice koji stižu u Grčku moraju navesti podatak o svom krajnjem odredištu da bi nastavili putovanje prema drugim zemljama Europske unije, rekao je Reutersu grčki policijski izvor, nakon odluke susjednih zemalja o suzbijanju priljeva migranata u zemlje EU-a, javlja Hina.

Hrvatska i Srbija u srijedu su objavile da će migrantima onemogućiti pristup svom teritoriju ukoliko ne navedu da planiraju zatražiti azil u Austriji i u Njemačkoj.

"Od danas će se krajnje odredište migranata registrirati u službenim dokumentima", kazao je grčki poilcijski dužnosnik ne otkrivajući razlog takve odluke.

Još nije poznato hoće li izbjeglicama biti zabranjen nastavak putovanja, ovisno o krajnjem odredištu, no očekuje se da će većina tražiti da im krajnje odredišne zemlje budu Austrija ili Njemačka.

Vlade zemalja članica EU-a kritizirale su Grčku, glavna ulazna zemlja za migrante koji uspiju preploviti Egejsko more, obrazloživši da su grčke vlasti napravile malo, kada je posrijedi "upravljanje" priljevom stotina tisuća ljudi koji iz Turske stižu do obala te zemlje.

Hrvatski tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u srijedu je izjavio da će nakon što je Austrija uvela, a Slovenija najavila novi režim prijelaza granica za migranate i Hrvatska uvesti nova pravila.
"Uz do sada tražene podatke bit će dodan i podatak o tome traže li azil u Njemačkoj ili Austriji", izjavio je Ostojić Hini, zamoljen da komentira novi austrijski režim prijelaza migranata preko granice, a u svijetlu slovenskih najava da će iste mjere kao Austrija odmah primijeniti na granici s Hrvatskom. Rekao je i da će Hrvatska postupiti kao i ostale zemlje koje su "dobile obavijest" te da će isto raditi i Srbija iz koje migranti ulaze u Hrvatsku.

Makedonija je u četvrtak ponovno otvorila svoju granicu s Grčkom za migrante, ali samo one koji su izjavili da žele tražiti azil u Austriji i Njemačkoj.

Kopirati
Drag cursor here to close