Predsjedništvo BiH

Grčka će financijski pomoći bolnice u BiH

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da BiH ima interes da nastavi sa unapređenjem bilateralnih, političkih i svih drugih odnosa sa Republikom Grčkom, te zahvalili na svakom obliku pomoći kojim je Republika Grčka do sada pomogla BiH.
Vijesti / Flash | 29. 01. 2021. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili ministra vanjskih poslova Republike Grčke Nikosa Dendiasa, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su ministru vanjskih poslova Republike Grčke i članovima grčkog izaslanstva poželjeli dobrodošlicu, te iskazali želju za jačanjem međusobnih veza u područjima od zajedničkog interesa. Sugovornici su se složili da su bilateralni odnosi dviju zemalja dobri, bez otvorenih pitanja, sa značajnim prostorom za daljnji i jači razvitak odnosa osobito na na ekonomskom planu.

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da BiH ima interes da nastavi sa unapređenjem bilateralnih, političkih i svih drugih odnosa sa Republikom Grčkom, te zahvalili na svakom obliku pomoći kojim je Republika Grčka do sada pomogla BiH. Također su izrazili zahvalnost Grčkoj na kontinuiranoj potpori Bosni i Hercegovini na njezinom putu ka EU, te izrazili očekivanje da će se ta potpora nastaviti i ubuduće. Ponovno su naglasili odlučnu opredijeljenost BiH prema članstvu u EU i provedbi reformi u procesu europskih integracija.

Na sastanku je razgovarano i o ilegalnim migracijama na našim prostorima, koji postaju ozbiljan sigurnosni i humanitarni problem. Bosna i Hercegovina smatra da je za rješavanje ovoga problema najbolji jedinstven EU pristup, te izrazili potrebu za pomoći kako bi se BiH adekvatno suočila sa velikim i pojačanim migracijskim pritiskom.

Razgovarano je o načinima borbe protiv širenja pandemije COVID-19 i potrebi osiguranja dovoljnog broja cjepiva i za zemlje koje nisu članice Europske unije.

Ministar vanjskih poslova Republike Grčke Nikos Dendias je iskazao zadovoljstvo posjetom Bosni i Hercegovini i izrazio spremnost Grčke da nastavi unapređivati bilateralne odnose sa našom zemljom. Kazao je da posjeti državnih i gospodarskih izaslanstava trebaju biti intenzivirani u narednom razdoblju. Grčka snažno zagovara europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i dalje će ukazivati na važnost EU proširenja, naglasio je ministar Dendias.

U kontekstu solidarnosti u borbi protiv pandemije COVID-a 19 ministar Dendias je kazao da će Grčka dati financijsku pomoć trima bolnicama u BiH i to po 50.000 eura za sarajevsku Opću bolnicu "Prim dr. Abdulah Nakaš" i Univerzitetski klinički centar RS-a, te 30.000 eura za Univerzitetski klinični centar u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close