Sistematizacija

Granična policija: Nedostaje 470 policijskih službenika

Vijesti / Flash | 02. 01. 2017. u 11:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine (GPBiH) Zoran Galić ocijenio je u razgovoru za Fenu da je ta policijska agencija u 2016. bila učinkovitija u odnosu na prethodnu godinu, o čemu svjedoče svi relevantni statistički pokazatelji.

''GPBiH bilježi poboljšanje rezultata rada u potražnoj djelatnosti bilo da je riječ o osobama ili dokumentima koje potražuju nadležna tijela iz BiH ili inozemstva. Istodobno, količine oduzetih opojnih droga, kao i broj evidentiranih slučajeva u 2016. godini znatno premašuju statistike ranijih godina'', ističe Galić.

Sumirajući prioritetne aktivnosti u 2016. godini, navodi da su ostvareni bolji rezultati proizvod stalnog rada pripadnika GPBiH na suzbijanju zlouporaba opojnih droga, ali i postavke prioriteta u radu koja se neće mijenjati ni u 2017.

''Uz svakodnevne zadaće, mogu reći da ćemo među prioritete staviti borbu protiv korupcije i krijumčarenja opojnih droga i oružja'', naglašava direktor GPBiH

Kada se radi o kontinuitetu djelovanja, najavljuje da je jedan od prioriteta za sljedeću godinu reforma Granične policije BiH, ocijenivši da je ta reforma nužna kako bi se u budućnosti moglo odgovoriti svim izazovima i zadaćama, posebice u preuzimanju obveza koje proizlaze iz statusa BiH kao zemlje kandidatkinje za punopravno članstvo u Europskoj uniji (EU).

''Sukladna je Reformskoj agendi za BiH za razdoblje 2015. - 2018. i realizira se zajedničkim Projektom modernizacije uprave sa Saveznom policijom Njemačke. U cilju približavanja standardima EU, želimo prenijeti naglasak s Glavnog ureda u Sarajevu na granicu, koja je temelj našega rada'', pojašnjava Galić.

Po njegovim riječima, teži se smanjenju broja rukovodećih službenika, a povećanju broja specijalista iz različitih područja. „Projektom se želi unaprijediti zastarjeli Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji GPBiH, a novim će biti konkretnije opisano svako radno mjesto u GPBiH“.

''GPBiH već duže vrijeme odgovara svim zadaćama i izazovima postojećim ljudskim kapacitetima, ali nužan je daljnji razvitak ove agencije. Problem nedostatka policijskih službenika u GPBiH primjetan je u obavljanju poslova granične kontrole. Primjerice, svakodnevni posao jednog našeg policijskog službenika na istom graničnom prijelazu radi veći broj službenika policija susjednih zemalja'', precizira direktor GPBiH, u osvrtu na potrebu daljnje kadrovske popune i jačanja ove agencije.

On smatra da se ne može govoriti o boljim rezultatima, ako nema dovoljan broj policijskih službenika, podsjećajući da, prema postojećoj sistematizaciji, nedostaje 470 policijskih službenika, a u 2016. te da su umirovljena 72 zaposlena u GPBiH.

Problem će, kako dalje navodi, djelomice biti riješen zaposlenjem novih sedamdeset policijskih službenika, za čiji je izbor natječajna procedura u tijeku.

''Novoobučene mlade kolege zasigurno će predstavljati snagu koja će osigurati daljnji uspješan razvitak ove policijske agencije. GPBiH je u prosincu raspisao Javni oglas za prijem stotinu kadeta VIII-1 klase u činu „policajac“, podsjeća direktor GPBiH Zoran Galić.

Dodaje da, kada se radi o opremljenosti Granične policije BiH, ova agencija danas raspolaže zadovoljavajućom opremom, koja se sastoji od - specijaliziranih vozila, plovila, računala, dvogleda za noćno promatranje, radiostanica, čitača putovnica...

''Ono čime nismo zadovoljni jeste infrastruktura na graničnim prijelazima i smještajni uvjeti u kojima rade naši policijski službenici. Uz kadrovsku popunjenost i tehničku opremljenost, bolju infrastrukturu na graničnim prijelazima, Bosna i Hercegovina bi dobila brži i sigurniji prekogranični promet, povećanje kvalitete graničnih provjera i učinkovitiju zaštitu državne granice'', navodi Galić.

Smatra da bi, jačanjem kapaciteta granične sigurnosti i primjenom najboljih praksi zemalja EU, BiH ostvarila značajan napredak u uspostavljanju standarda potrebnih za ulazak u EU.

Navodi, također, da je Strategijom rada i razvitka predviđen stalan rad na usvajanju i provedbi zakonodavstva radi njegovog potpunog usuglašavanja s europskim standardima.

''Istaknuo sam istaknuo potrebu za izmjenama ustrojstva. To će zahtijevati daljnji razvitak informacijskog sustava GPBiH, te otklanjanje nedostataka u infrastrukturi, smještajnim kapacitetima i uvjetima za rad. Naš cilj jeste da budemo moderna, inventivna i profesionalna policijska agencija koja će aktivno i mjerljivo doprinositi sigurnosti BiH, regije i šire'', potcrtava direktor GPBiH.

U tom kontekstu naglašava spremnost za suradnju sa svim institucijama - Ministarstvom sigurnosti BiH, Predsjedništvom BiH, Parlamentarnom skupštinom BiH, a posebice Povjerenstvom za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, kao i svim drugim ministarstvima u Vijeću ministara BiH.

Galić, nadalje, ukazuje na zavidan stupanj suradnje ostvarene s Upravom za neizravno oporezivanje, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA-om), Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH, Službom za poslove sa strancima, Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA-om), a posebice s Tužiteljstvom i Sudom BiH, te drugim nadležnim tužiteljstvima i sudovima.

''Želim istaknuti veoma dobru i plodonosnu suradnju s MUP-om Republike Srpske, Federalnim MUP-om, policijom Brčko Distrikta BiH, te svim županijskim MUP-ovima. Intenzivno surađujemo s MUP-om Republike Hrvatske, a ništa manjeg intenziteta nije ni suradnja s MUP-ovima i graničnim policijama Srbije i Crne Gore. Osobito dobra suradnja je ostvarena s izaslanstvom Europske komisije u BiH realiziranjem različitih projekata'', navodi direktor GPBiH.
Istodobno, ističe dobru suradnju s OHR-om, ICITAP-om, IOM-om, FRONTEX-om, DCAF-om, EUROPOL-om, SELEC-om, Regionalnim centrom MARRI i drugim međunarodnim organizacijama.

''Veliki je broj zemalja sudjelovao i još sudjeluje u pomoći i potpori razvitka Granične policije BiH, posebice u njenom opremanju i obučavanju djelatnika. U vezi s tim, izdvojio bih suradnju sa Saveznom policijom SR Njemačke, kao i s Vladom, odnosno Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država'', kazao je direktor GPBiH Zoran Galić u razgovoru za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close