Dan sjećanja

Grahovo se prisjetilo ''Ljeta 95'' i ''Oluje''

Svetu misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Ilije predvodio je fra Vinko Sičaja
Vijesti / Flash | 13. 08. 2019. u 15:33 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Dan sjećanja na poginule branitelje u Grahovu

U povodu obljetnice vojnih operacija "Ljeto 95" i "Oluja",  u utorak je u Bosanskom Grahovu obilježen Dan sjećanja u spomen na sve poginule hrvatske branitelje. 

Svetu misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Ilije predvodio je fra Vinko Sičaja, župnik i dekan livanjski, koji se u svojoj propovijedi osvrnuo na odgovornost svih u očuvanju uzvišenih vrijednosti za koje su položeni životi. 

"Mjesta stradanja i mučenici ne dopuštaju nam da se udaljimo od tradicionalne obitelji, vjere i Crkve, od maloga čovjeka, aktualnih problema i zajedništva bilo koje vrste iz kojega proizlazi dobro i bolja budućnost. Potiču nas da se uhvatimo u koštac sa svim ponudama koje nam vjeru i naciju oslabište, uprljaše i razoriše'', poručio je Sičaja. 

Foto: PR / Obljetnica u Grahovu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća komemoracija je nastavljena kod spomen-križa u središtu Bosanskoga Grahova. 

Uime Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine vijenac je položio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić, u pratnji Stijepe Vukančića i Ile Kreze. Žrtvi hrvatskih branitelja poklonili su se i mnogobrojni članovi udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Splita i Kaštela, udruga veterana 141. brigade i 7. gardijske brigade HV-a, predstavnici Uprave za pitanje branitelja HBŽ-a i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HBŽ-a, časnici hrvatske komponente OS BiH, Ministarstva obrane BiH, predstavnici Hrvata Općine Bosanko Grahovo, kao i izaslanstva Grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije. 

Dan sjećanja na poginule branitelje održava se od 1996. godine u Bosanskom Grahovu, u organizaciji Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine ''Don Juraj Gospodnetić'' Bosansko Grahovo i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg – Bosne, podružnica Bosansko Grahovo, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close