Sjednica

GV Mostara: Idemo u pravcu jedinstvenog Komunalnog poduzeća, ali ne može preko noći

''Odluka je dobra, ali nije problem u odluci, nego u načinu primjene i provedbe Odluke. To je svima jasno. Trenutna komunalna poduzeća nisu baš tehnički spremna u potpunosti sprovesti Odluku i to je izazov.''
Vijesti / Flash | 28. 10. 2021. u 15:30 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru se u četvrtak 28. listopada održava 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara, a tijekom pauze izjave za medije su dali Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara i gradonačelnik Mario Kordić. 

Mnoštvo tema, nekoliko najbitnijih točaka a svakako se posebno izdvojila ona o komunalnom redu u Mostaru.

''Ne može preko noći''

''Komunala je broj jedan u Mostaru, ali stvari ne idu preko noći, rekao je prvi čovjek Mostara Mario Kordić.

''Komunalne teme su nešto što nas sve muči u to je najizazovnije u ovom mandatu. Veliki je broj amandmana i prijedloga. Odluka je dobra, ali nije problem u odluci, nego u načinu primjene i provedbe Odluke. To je svima jasno. Trenutna komunalna poduzeća nisu baš tehnički spremna u potpunosti sprovesti Odluku i to je izazov. Izmjene uprava, iznalaženje financija da im se pomogne da stanu na noge'', ponovio je Kordić.

Podsjetio je na ideju spajanja dva poduzeća, Komos i Parkovi, te napomenuo da se rokovi moraju ispoštovati, kao i da su pravni procesi spori.

''Nije jednostavno riješiti stečaj Komosa i napraviti integraciju Komosa i Parkova, to je sve proces koji mora biti pravno usklađen. Rokovi imaju, zadovoljan sam tempom. Voljeli bismo svi da je brže, ali relanost je takva. Očekujem da ćemo do kraja godine sve moguće akte uskladiti'', dodao je gradonačelnik Mostara.

Kazao je i kako se nada ''da će uspjeti nabaviti i čistilice u Mostaru, vatrogasna vozila koja mogu prati ulice i kontejnere u različitim bojama kako bi mogli sortirati otpad. To je ideja i cilj, ali ne može preko noći''.

Gradonačelnik je zamolio za razumijevanje stanja u kojem se Mostar odavno nalazi, te je kazao - kako je 'veliki broj anomalija', ali da se stvari polako rješavaju.

Odluke se teško implementiraju

Također istaknuo je i da neke Odluke koje su donesene na prošlim sjednicama GV se teško implementiraju.

''Ova gradska uprava ide u pravcu jedinstvenog Komunalnog poduzeća i u tijeku su reorganizacije postojećih'', nadovezao se predsjednik GV Mostara Salem Marić govoreći o rješavanju komunalnih problema u gradu na Neretvi.

On je također rekao da osim Odluke o komunalnom redu, posebnu pozornost privukla je i Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih i drugh objekata u Mostaru.

''Ta je Odluka skrenula puno pozornosti i ona će danas biti u formi Nacrta, a na sljedećoj sjednici u prijedlogu i usvojena'', rekao je Marić.

Danas bi trebala biti donesena i  Odluku o pristupanju izradi izmjene prostornog plana Grada Mostara u dijelu koji se odnosi na obnovljive izvore.

''To je uglavnom radi budućih investicija u Mostaru. Naša je želja da svima onima koji su spremni investirati u Mostaru, da izađemo u susret a jedan od načina je izmjena prostornog plana'', izjavio je predsjednik Gradskog vijeća.

 

Kopirati
Drag cursor here to close