Centar grada demoliran

Gradonačelnik Rotterdama osudio ''orgiju nasilja'' na prosvjedima protiv covid mjera

Vlasti su priopćile da su uhitile više od 20 osoba i da će uhititi još osumnjičenih, jer centar grada u kojem su se dogodili neredi pomno nadgledaju sigurnosne kamere.
Vijesti / Flash | 20. 11. 2021. u 11:23 Bljesak.info
Rotterdam riot: police fire shots as Covid protesters torch vehicles

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Rotterdama osudio je u subotu "orgiju nasilja" na prosvjedima protiv mjera COVID-19 u nizozemskom lučkom gradu, u kojima je sedam osoba ranjeno, a više od 20 uhićeno.

Grupe od više stotina demonstranata palile su automobile, vatromete i gađale policiju kamenicama tijekom protesta u petak uvečer. Policija je odgovorila pucnjevima upozorenja i vodenim topovima.

"Policija je bila prisiljena da koristi oružje, pa čak i ispali metke", kazao je gradonačelnik Ahmed Aboutaleb na konferenciji za novinare rano u subotu.

Upitan da okarakterizira događaj, Aboutaleb je rekao da je to bila "orgija nasilja, ne mogu smisliti drugi način da to opišem".

Foto: Twitter / Neredi zbog covid-potvrda u Nizozemskoj

Vlasti su priopćile da su uhitile više od 20 osoba i da će uhititi još osumnjičenih, jer centar grada u kojem su se dogodili neredi pomno nadgledaju sigurnosne kamere.

Demonstranti su se okupili kako bi izrazili protivljenje vladinim planovima da ograniči pristup zatvorenim prostorima ljudima koji imaju "korona propusnicu", kojima bi dokazali da su cijepljeni ili da su se već oporavili od infekcije.

Propusnica je dostupna i osobama koje nisu cijepljenje, ali imaju dokaz o negativnom testu.

Nizozemska je prošlog vikenda ponovo uvela neke mjere izolacije u nastojanju da uspori ponovnu pojavu zaraze koronavirusom, ali dnevne infekcije su ostale na najvišoj razini od početka pandemije.

Otkazan prosvjed u Amsterdamu protiv covid mjera nakon kaosa u Rotterdamu

Prosvjed protiv epidemioloških mjera predviđen za subotu u Amsterdamu otkazan je nakon što je izbilo nasilje u petak navečer u Rotterdamu, objavili su organizatori.

"Jučer navečer u Rotterdamu je nastao pakao", objavila je organizacija protiv epidemioloških mjera United We Stand Europe na Facebooku.

Prosvjed protiv epidemioloških mjera i djelomičnog zatvaranja prerastao je u petak navečer u središtu Rotterdama u "pobunu" u kojoj je ozlijeđeno najmanje sedmero ljudi ozlijeđeno, među kojima i policajci, a nekoliko desetaka osoba je privedeno. Bilo je i puno materijalne štete.

Organizatori su stoga zaključili da održavanje prosvjeda u Amsterdamu ne bi bilo primjereno.

Nasilje u Rotterdamu osudio je ministar za sigurnost i pravosuđe Ferd Grapperhaus.

Grapperhaus je govorio u subotu o "ekstremnom nasilju protiv policije, hitnih službi i vatrogasaca" i najavio je temeljitu istragu policijske uporabe oružja, prenosi agencija dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close