Nekadašnji direktor Mercatora

Gradonačelnik Ljubljane pod sumnjom zbog utaje poreza

Zoran Janković, nekadašnji direktor Mercatora i preduzetnik, gradonačelnik je slovenske prijestonice u četvrtom mandatu.
Vijesti / Flash | 08. 11. 2019. u 18:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenska financijska uprava upisala je hipoteku na obiteljsku kuću ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića kako bi osigurala naplatu potencijalnog duga od 335.000 eura nastalog utajom poreza.

Takav postupak, kojim se praktično blokira nečija imovina kako je ta osoba ne bi mogla prodati, uobičajen je kad poreznici utvrde postojanje dodatnih poreznih obveza i osiguraju se za naplatu pred završetak cijelog postupka, javlja Hina, pozivajući se na portal Siol.net.

Janković, nekadašnji direktor Mercatora i poduzetnik, gradonačelnik je slovenske prijestolnice u četvrtom mandatu.

Okušao se i u visokoj politici, pa je 2011., sa svojom novoosnovanom strankom Pozitivna Slovenija, na parlamentarnim izborima osvojio najviše glasova i mandata, ali nije uspio sastaviti vladu, pa se vratio na čelo gradske uprave, prenosi Al Jazeera.

Postupak pokrenut prije tri godine

Službeno nije potvrđeno na koje se poslove potencijalni porezni dug odnosi, no portal navodi da je postupak pokrenut prije tri godine, a odnosi se na novčane transakcije između Jankovića i njegovih dvaju sinova, kojima je službeno prodao svoju tvrtku Electa, a onda od njih, odnosno Electe, primao velike iznose kao rate za isplatu tog duga od osam milijuna eura.

Sinovi su novac tvrtke prebacivali starijem Jankoviću i onda kad je Electa ušla u nelikvidnost, zbog čega su njezini ostali vjerovnici bezuspješno čekali novac.

Primljenim novcem Janković je podmirivao i neke dugove svojih drugih tvrtki, navodi portal.

Porezni su inspektori još 2012. zaključili da je u tim transakcijama nešto sumnjivo, pa su protiv Zorana Jankovića te njegovih sinova Damijana i Jure pokrenuli postupak utvrđivanja utaje poreza.

Još jedan slučaj utaje poreza

Poreznici su ocijenili da sredstva koja je na račune dobivao Zoran Janković nisu povrat kredita koje je sinovima dao gradonačelnik nego njegov osobni prihod, koji podliježe oporezivanju, navodi portal.

Isto tako, navodi da je policija ljubljanskog gradonačelnika 2014. kazneno prijavila zbog sumnje u još jednu utaju poreza.

Riječ je o slučaju započetom 10 godina prije toga, kad je Janković, koji je tada bio direktor Mercatora, stekao 47.000 dionica tog velikog trgovačkog lanca, a onda te dionice u više koraka i različitim transakcijama fiktivno prebacivao na sinove i sebi bliske tvrtke kako na konačnu prodaju dionica britanskome fondu Altima Partners 2012. ne bi morao platiti porez kao privatna osoba, navodi Siol.net.

Kopirati
Drag cursor here to close