Suradnja

Gradonačelnik Istanbula u Sarajevu: Iz Turske glavnom gradu donirana čak i vodoopskrba

Gradonačelnika Istanbula ugostio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i članovi Vlade. Prijem je održan u zgradi Kantona Sarajevo.
Vijesti / Flash | 27. 12. 2019. u 13:16 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Istanbula predvođeno gradonačelnikom Ekremom Imamogluom doputovalo je u posjetu Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Gradonačelnika Istanbula ugostio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i članovi Vlade. Prijem je održan u zgradi Kantona Sarajevo.

Forto je kazao da je Imamoglu za prvu službenu posjetu, nakon izbora za gradonačelnika, odabrao glavni grad BiH.

"Zbog jake suradnje koju je imao i uvijek ima sa građanima Istanbula, porijeklom sa naših prostora. Danas ćemo kroz niz aktivnosti sa gradonačelnikom odrediti neke smjernice produbljivanja suradnje između Istanbula i Sarajeva. Ta suradnja je već postojala, neće biti teško nastaviti je ali mi želimo da je pojačamo i produbimo", izjavio je Forto.

Foto: Anadolija / Gradonačelnik Istanbula u posjeti Sarajevu

Dotakao se i donacija koje je Istanbul dosada uručio Sarajevu kao što su autobusi.

"Donacije su se dogodile, čak i donacije u vodosnadbijevanju i gradskom prevozu. Nismo za to da idemo prema suradnji u smislu donacija već u smislu unapređenja poslovne saradnje i stvaranja radnih mjesta. Dogovorili smo konkretne korake i rokove, razmijenit ćemo par izvještaja i onda će se iz toga roditi konkretan akcioni plan. Ovo je prvi korak. Vjerovatno ćemo do kraja januara znati kako idemo dalje", pojasnio je Forto.

O suradnji je govorio i gradonačelnik Istanbula koji je rekao da je sa Fortom imao priliku razgovarati o važnim temama.

"Tijekom posjete imamo priliku da razgovaramo konkretno o tome kako da produbimo našu ekonomsku suradnju u narednom periodu i već smo razgovarali o nekim konkretnim koracima. Ja sam gradonačelnik Istanbula koji smatra da je uloga Istanbula od presudne važnosti za razvijanje naše kulturološke suradnje, koja ima dugu povijest ali da razvijamo suradnju i na drugim poljima", pojasnio je Imamoglu.

Kako je kazao, želi da ovaj grad i područje zadrži svoj autentični duh.

 

Kopirati
Drag cursor here to close