Ne mogu ostati nijemi

Gradonačelnik Berlina Trumpu: Nemoj graditi zid, mi najbolje znamo kakvu to donosi patnju

Vijesti / Flash | 28. 01. 2017. u 08:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Berlina pozvao je američkog predsjednika Donalda Trumpa da odustane od plana izgradnje zida između Sjedinjenih Država i Meksika, i podsjetio na patnje koje je u Njemačkoj i Europi izazivao Berlinski zid.

"Berlin, grad podjele Europe, grad slobode Europe, ne može ostati nijem kada jedna zemlja predviđa izgraditi novi zid", naveo je u priopćenju socijaldemokrat Michael Muller nakon što je Trump pokrenuo svoj plan na granici s Meksikom.

Poznata sva patnja

"Nama stanovnicima Berlina poznata je sva patnja koju je na jednom cijelom kontinentu izazvala podjela bodljikavom žicom i zidom. Milijunima ljudi je Berlinski zid zamračio život", rekao je.

Taj zid je bio simbol Željezne zavjese između Zapada i sovjetskog bloka koji je od 1961. do 1989. dijelio grad na dva dijela. Za brojne Nijemce taj betonski zid dug 155 km koji je okruživao Zapadni Berlin također je simbolizirao bolna odvajanja obitelji između 13. kolovoza 1961. i 9. studenoga 1989. kada je srušen.

"Pozivam predsjednika Sjedinjenih Država da ne krene lošim putem isključivanja. Posvuda postoje takve granice, između dviju Koreja i na Cipru, one stvaraju ropstvo i patnju", dodao je Muller.

On je podsjetio na riječi američkog predsjednika Ronalda Reagana sovjetskom kolegi Mihajlu Gorbačovu 12. lipnja 1987 u Zapadnom Berlinu "Srušite taj zid".

Iran osudio gradnju zida

Iranski predsjednik Hassan Rouhani oštro je krizirao odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa za izgradnju zida na granici s Meksimom, smatrajući da sada nije vrijeme za izgradnju zida između naroda.

''Zaboravili su da je Berlinski zid doživio pad prije mnogo godina. Čak i ukoliko postoje neki zidovi, oni trebaju biti srušeni'', istaknuo je Rouhani, prenosi agencija AFP.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je Trump izdao naredbu za izgradnju zida na granici Sjedinjenih Država i Meksika i naredio nove kontrole putnika iz sedam muslimanskih zemalja, a među kojima je i Iran.

Više od milijun Iranaca koji živi u Sjedinjenim Državama, veliki broj njih je zabrinut zbog zabrane izdavanja viza koje je naredio Trump, a koja se odnosi na državljane Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.

Mnogi Iranci oštro su se pobunili protiv najavljenog poteza novoizabranog američkog predsjednika.

''Ovo nema nikakve veze s terorizom. Iran jednostavno nema dobre odnose sa Sjedinjenim Državama, kao što to ima Saudijska Arabija, tako da njima nije bitno koliko terorista iz te države dođe u SAD-u'', kazao je jedan Iračanin koji živi u SAD-u.

Kopirati
Drag cursor here to close