Plenković

Gradnja Pelješkog mosta strateška za Hrvatsku i projekt se nastavlja

Vijesti / Flash | 14. 08. 2017. u 12:36 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak u Jelsi na Hvaru kako se projekt izgradnje Pelješkog mosta nastavlja, istaknuvši da je to strateški projekt za Republiku Hrvatsku i najveći pojedinačni projekt koji se financira sredstvima EU, a trebao bi biti realiziran do 2020. ili 2021. godine.

"Što se tiče Pelješkog mosta, mislim da je tu Vlada Republike Hrvatske bila sasvim jasna i to sam rekao prije nekoliko dana. Ne samo da se nastavlja projekt izgradnje Pelješkog mosta nego smo dobili osiguranih 357 milijuna eura", rekao je novinarima premijer Plenković u Jelsi, vezano za izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je u nedjeljnom intervjuu sarajevskom portalu Faktor.ba rekao kako drži da Hrvatska ne smije graditi Pelješki most prije nego što se definira pomorska granica između dvije države i BiH osigura pravo nesmetanog pristupa otvorenome moru.

Predsjednik hrvatske Vlade ponovio je kako se zauzima za dijalog sa svim susjedima, dakle i s BiH, te da se u tom smislu vezano za izgradnju Pelješkog mosta razgovaralo na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH u Sarajevu početkom srpnja.

"Ako bilo što treba pojasniti, sve ćemo pojasniti našim susjedima, međutim tehničke karakteristike mosta su takve da one omogućavaju neškodljiv prolaz svim vrstama plovila koja bi mogla ići prema moru", naglasio je premijer Plenković, navodi Hina.

Na novinarski upit očekuje li međunarodni spor u vezi s Pelješkim mostom, predsjednik Vlade RH odgovorio je niječno.

"Očekujem da se izgradi Pelješki most u okviru projekta povezivanja juga Dalmacije s ostatkom Hrvatske. To je strateški projekt za Republiku Hrvatsku i najveći pojedinačni projekt koji se financira sredstvima Europske unije i nadam se kako ćemo to realizirati negdje do 2020. ili 2021. godine", poručio je Plenković.

Kojović: Problem što država BiH ima najmanje četiri mišljenja o Pelješkom mostu

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović smatra da stvarnu odgovornost za političku krizu u vezi s Pelješkim mostom treba tražiti u činjenici da bosanskohercegovačke vlasti nisu učinile ništa da se Sporazum o granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske ratificira u prethodnih 18 godina, priopćeno je iz Naše stranke.

Istovremeno, navodi se u priopćnju, donositelji odluka u Hrvatskoj očigledno nisu smatrali da ovo poglavlje treba zatvoriti, s utvrđenom graničnom linijom kojom je vrh poluotoka Kleka, te Veliki i Mali Školj pripao Bosni i Hercegovini, nego su ova neriješena pitanja ostavili kao potencijalno pitanje nekih budućih blokada i prijepora, u skladu s praksom koju smo vidjeli u slučaju Piranskog zaljeva i Dragonje između Slovenije i Hrvatske.

''Pristajanjem bh. institucija da se u minutu do dvanaest razgovara o tehničkim detaljima, smanjen je prostor za pregovaračke manevre o ratifikaciji granica između BiH i Hrvatske, što je ona vrsta državničke bahatosti na koju smo, nažalost, već navikli od naših predstavnika. Sada imate već uobičajenu situaciju da Predsjedništvo misli jedno, Vijeće ministara drugo, a unutar Ministarstva prometa i komunikacije i iz Hrvatske dolaze drugačija mišljenja'', dodaje Kojović.

Most koji po tehničkim karakteristikama dozvoljava neškodljiv prolaz, smatra Kojović, treba dozvoliti ne samo jer je to međunarodni standard nego i kao znak dobre volje prema našim susjedima, ali je to jedinstvena prilika da sa Hrvatskom riješimo i problem ratifikacije Sporazuma o granici.

''Pristup koji predlažem zahtijeva dvije stvari; da vlasti u BiH imaju jedinstven stav i da je taj stav baziran isključivo na interesima građana i države BiH. Sumnjam da većina sastavljena od stranaka koje su na vlasti može zadovoljiti čak i ovako jednostavne uvjete'', napominje Kojović.

''Predstavnici SDA pokušavaju od ovog napraviti kvazipatriotsku, predizbornu temu, premda snose odgovornost što se ovim pitanjem nisu uopće bavili 18 godina. Zaista je krajnje vrijeme da određena pitanja i izazovi s kojima se država BiH suočava prestanu biti tretirana kao ideološka pitanja ili predizborni pamfleti i da se o njima priča kao o vitalnom nacionalnom interesu BiH, dakle svih njezinih građana. Ako će netko taj naš stav tumačiti kao poziv na određenu dozu bosanskohercegovačkog nacionalizma to je optužba koju sam ja spreman prihvatiti'', zaključuje Kojović u priopćenju za javnost.

Žalac: Nema govora o dovođenju u pitanje izgradnje Pelješkog mosta

Hrvatska ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac odbacila je u ponedjeljak u Jelsi mogućnost da izgradnja Pelješkog mosta, strateškog hrvatskog projekta, kojeg je odobrila Europska komisija, bude dovedena u pitanje, a posebice nakon studije i svega što je preduvjet da bi EU odobrila financiranje tog projekta.

Na novinarske upite vezano za izjave nekih političara u BiH koji ne odobravaju gradnju Pelješkog mosta dok se ne definira pomorska granica dviju država, ministrica Žalac rekla je kako misli da je to vezano više za izbore koji predstoje u BiH.

"Mislim da nema govora o tome da projekt Pelješkog mosta, kojeg je odobrila Europska komisija nakon svih konzultacija s našim susjedima, uopće se dovede u pitanje", izjavila je ministrica Žalac u Jelsi na Hvaru.

Dodala je kako smatra da "ne postoji nikakav prijepor između dvije države, Hrvatske i BiH, a posebice nakon odobravanja i studija i svega onoga što je bilo nužno kao preduvjet da bi Europska komisija odobrila financiranje tog projekta."

Naglasila je da "sve ide svojim tijekom kako smo i pregovarali svih ovih godina. Mislim kako sitne politikantske priče ne trebaju uopće dovoditi u pitanje niti odnose dviju država a kamoli dovoditi u pitanje ovako veliki projekt," poručila je Žalac.

I predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković ranije danas izjavio je Jelsi kako se projekt izgradnje Pelješkog mosta nastavlja, istaknuvši da je to strateški projekt za Republiku Hrvatsku i najveći pojedinačni projekt koji se financira sredstvima EU, a trebao bi biti realiziran do 2020. ili 2021. godine.

"Što se tiče Pelješkog mosta mislim da je tu Vlada Republike Hrvatske bila sasvim jasna i to sam rekao prije nekoliko dana. Ne samo da se nastavlja projekt izgradnje Pelješkog mosta nego smo dobili osiguranih 357 milijuna eura," rekao je novinarima premijer Plenković u Jelsi, vezano za izjavu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je u nedjeljnom intervjuu sarajevskom portalu Faktor.ba rekao kako drži da Hrvatska ne smije graditi Pelješki most prije nego što se definira pomorska granica između dvije države i BiH osigura pravo nesmetanog pristupa otvorenome moru.

Kopirati
Drag cursor here to close