Epidemiolozi upozoravaju

Građani opušteni: Moguće povećanje novozaraženih

''Imamo postcovid komplikacija i sigurno će to još jedno mjeseca dana trajati ako ne dođe do novog pojavljivanja. Dakle, svaka pandemija traje dvije, tri godine''
Vijesti / Flash | 15. 06. 2021. u 08:17 BHRT
Opuštanje građana nakon ublažavanje mjera

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ublažavanje mjera u Bosni i Hercegovini nakon smanjenja broja novozaraženih koronavirusom predstavljalo je olakšanje i za građane i za gospodarstvo. Epidemiolozi upozoravaju kako će strožije mjere opet biti uvedene ako se poveća broj zaraženih.

Više od godinu građani su gotovo svakodnevno bili pod strogim mjerama. Nadležni su nakon smanjenja broja novozaraženih postupno ublažavali mjere, pa su i građani postali opušteniji. Anketirani smatraju da je još rano za velika okupljanja.

Anketa:

''Veliki koncerti ne, uopće ne. Ne treba se opuštati korona je još uvijek tu.''

''Vlada ova korona svuda. To još nije gotovo.''

''Imaju veća okupljanja, manja. Slabo se pridržavaju ljudi još uvijek.''

Okupljanja je ipak bilo. Održana je motorijada u Trebinju sa oko 2.000 okupljenih. Jedni osuđuju ovaj događaj, drugi kažu da uz pridržavanje mjera ''život mora ići dalje''.

''Mi smo u kontaktu sa svim tim ljudima i bajkerima. Većina njih je prebolovala ovaj Covid. Ostali su se cijepili'', istakao je organizator motorijade Milan Muratović.

Zbog opuštenosti građana kada je riječ o epidemiološkim mjerama, epidemiolozi upozoravaju na mogućnost ponovnog povećanja novozaraženih. To bi dovelo do uvođenja oštrijih epidemioloških mjera.

''Možemo očekivati naravno jer i KS, ja mislim da je preko 2.000 trenutno u izolaciji još uvijek. Znači mi imamo još uvijek oboljelih sedam, osam dnevno. Svaki taj može da širi dalje zrazu, ukoliko se ne budemo pridržavali mjera'', rekla je iz Zavod za javno zdravstvo KS Anisa Bajramović.

''Imamo postcovid komplikacija i sigurno će to još jedno mjeseca dana trajati ako ne dođe do novog pojavljivanja. Dakle, svaka pandemija traje dvije, tri godine pa se nadamo da će i ova bez obzira na naše nastojanje da liječnici ovladaju s tim priroda čini svoje, tako da trebamo biti strpljivi i pridržavati se donesenih mjera'', rekao je anesteziolog u SKB Mostar Zoran Karlović.

Kopirati
Drag cursor here to close