Priopćenje HRS-a

Građani mogu biti krivi jedino zbog činjenice da godinama biraju istu vlast

''Obveza svih razina je donositi Planove zaštite i spašavanja s kojim će jasno biti propisane odgovornosti i precizni operativni zadaci'', poručuju iz HRS-a.
Vijesti / Flash | 06. 02. 2019. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iznenadio nas snijeg, a nakon što ga je kiša otopila, iznenadiše nas i poplave'', poručili su iz Hrvatske republikanske stranke te istaknuli nemarnost direktora FUCZ-a, Fahrudina Solaka koji je poricao svoju odgovornost za održavanje prometnica i korita rijeka.

Naime, republikanci naglašavaju da je zaštita i spašavanje ljudi i materijalnih dobara, te koordinacija iste od razine Federacije, preko županija do općinskih razina je isključiva zakonska obveza FUCZ.

''Obveza svih razina je donositi Planove zaštite i spašavanja s kojim će jasno biti propisane odgovornosti i precizni operativni zadaci'', poručuju iz HRS-a.

U priopćenju navode kako je opet glavna prepreka u organizaciji novac jer od 2013. uopće ne postoji glavni inspektor FUCZ, dok županijske razine nikada nisu formirale inspektorate.

''Razlog je jednostavan: kako bi koalicijski partneri, na čelu sa Solakom, mogli trošiti milijune novca poreznih obveznike, bez ikakvog pitanja odgovornosti, netransparentno i nenamjenski'', navodi HRS i dodaje kako se nakon poplava 2014. Federacija  zadužila kod Svjetske banke za 2,5 milijuna KM, te naknadno dodatnih 4,3 milijuna za projekte jačanja i izgradnju kapaciteta za prevenciju prirodnih nepogoda.

Kako navode, sva ova sredstva nisu proračunska, niti su stalni oblik financiranja, ne mogu se trošiti u skladu sa zakonom o proračunima, ona se akumuliraju iz godine u godinu i strogo su namjenska. Vode se na posebnom podračunu i njihov utrošak je strogo definiran procedurama.

''Notorna je glupost da bilo kakve akcije ovise o proračunima, a još veća je glupost da Solak, poput Djeda Božićnjaka, isti dijeli općinama'', piše u priopćenju te nadodaju kako je taj novac glavni izvor financiranja privatnih „adrenalinskih“ hobija, poput poput Offroad rally Bjelašnica, Offroad Zelengora, ski susreta po bh planinama, logorovanja po jezerima, ronilačkim avanturama za rodbinu i prijatelje i dr.'', navode u ovoj stranci.

Napominju da su sve avanture rađene uz prešutno odobrenje Vlade FBiH, gdje postoji dogovor o tome da se jedni drugima ne miješaju u nenamjensko trošenje novaca: jedni na razini federacije, drugima na razinama županija.

Postavljaju pitanje koji su efekti rada zaposlenih u FUCZ-u te jesu li oni zakonski valjano osposobljeni za svoju funkciju.

'' Odgovor na ova pitanja bi valjalo dobiti od obitelji iz Busovače koja je skoro 24 sata bila bespomoćno zarobljena od strane bujice i poplave u obiteljskoj kući, bez struje i vode'', dodaje se u priopćenju se i navodi kako su najveća žrtva ovih događaja građani Bosne i Hercegovine.

''Ovo je samo jedan dio „krivice građana“ kad se radi o poplavama i (ne)naučenom iskustvu od 2014., adrenalinskom trošenju milijunskih iznosa novaca prevencije od nesreća se mora dodati i utrošak sredstava od vodnih naknada'', poručuju iz HRS-a.

Dotaknuli su se i problematike novca kojim raspolažu „Agencija za vodno područje Jadranskog mora“ i „Agencija za vodno područje rijeke Save“. Radi se o blizu 80 milijuna KM godišnjih prihoda.

''Pogodite gdje ide najveći dio novaca? U plaće i krpljenje proračunskih rupa. Ono što ostane, potroši se za power pointprezentacije i proslave po ćevabdžinicama, konobama i sl., gdje je, po dostupnim izvješćima, samo u prošloj godini potrošeno do 20 000 KM'', navode iz HRS-a te zaključuju da građani mogu biti krivi jedino zbog činjenice da godinama biraju tu istu vlast.

Kopirati
Drag cursor here to close