Rigorozne mjere

Prosvjedi u Grudama i Širokom Brijegu nisu prijavljeni, komesar policije prijeti sankcijama

Oba prosvjeda protiv novih zapovjedi županijskog Stožera civilne zaštite najavljena su u četvrtak u 20:30 sati.
Vijesti / Flash | 18. 03. 2021. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milan Galić, komesar Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije kazao je kako prosvjedi protiv restriktivnih mjera u Grudama i Širokom Brijegu nisu prijavljeni policiji.

U eteru Radija Plus naveo je kako su u MUP-u informacije o organiziranju prosvjeda dobili putem društvenih mreža te da će, u slučaju stvarnog okupljanja ljudi, svi sudionici biti legitimirani i sankcionirani zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru. 

Istaknuo je kako će u policiji pokušati i utvrditi identitet organizatora ovog planiranog okupljanja, jer kako navodi nose prekršajnu odgovornost. 

Galić je istaknuo i kako bi, u slučaju da je prosvjed prijavljen, zahtjev bio odbijen jer od 20 i 30 sati nastupa zabrana kretanja, a i na otvorenom je zabranjeno okupljanje više od 40 osoba. 

Podsjetimo, na društvenim mrežama pojavili su se pozivi na prosvjed protiv novih zapovijedi županijskog Stožera civilne zaštite, prvo u Grudama u Parku hrvatskih velikana u Grudama, a zatim i u Širokom Brijegu na Trgu širokobrijeških žrtava.

Oba prosvjeda najavljena su u četvrtak u 20:30 sati. 

Podsjetimo, od četvrtka se uvodi dvotjedno ograničenje kretanja od 20:30 do 5 sati.

''Zabranjena su okupljanja više od 25 osoba u zatvorenim prostorima i više od 40 osoba na otvorenom prostoru, kao i publika na sportskim natjecanjima. Podsjećamo, nošenje maski u zatvorenim prostorima je obavezno'', navodi Stožer. C

Cilj donošenja mjera je, kako su dodali, zaustaviti nagli porast oboljelih osoba i sačuvati zdravlje stanovnika i zdravstvene kapacitete, a efekti ovih mjera i eventualno produženje će biti razmatrani u narednom razdoblju.

Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić naglasio je da su spomenute epidemiološke mjere donesene u dogovoru s predstavnicima Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo te županije.

''Na inicijativu resornoga ministra zdravstva, Stožer se po hitnom postupku sastao kako bismo zaustavili širenje koronavirusa u našoj županiji i broj oboljelih u porastu. U interesu nam je sačuvati zdravlje stanovnika i zdravstvenog kapaciteta, prije svega bolnice u Mostaru, a efekti ovih mjera i eventualno produženje bit će razmatrani u narednom razdoblju'' kazao je premijer Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić u izjavi za Fenu.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije Andrea Jurić tvrdi kako je nagli skok novooboljelih u toj županiji uzrokovan nedavnim proslavama Dana žena.

"Najviše je oboljelih pripadnica ženskog spola. Zbog toga smo morali zatvoriti šest razrednih odjeljenja jer su učiteljice zaražene i nema tko izvoditi nastavu. Ovaj primjer najbolje govori koliko su ljudi neodgovorni, posebno prosvjetni radnici koji bi trebali biti primjer odgovornog ponašanja u svojoj sredini", izjavila je za Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close