Istekao rok

Građani ispred deponije poručili: Ministrice Đapo, Vi ste na potezu

Mi znamo da se rješenje ne može naći preko noći, ali smatramo da se što prije mora krenuti u nalaženje dugoročnog rješenja gazdovanja otpadom, poručili su stavnovnici.
Vijesti / Flash | 20. 12. 2019. u 17:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas (petak, 20.12.2019.) ističe rok od deset dana, koliko je federalna ministrica okoliša i turizma, Edita Đapo rekla da će čekati županijske i gradske vlasti da učine nešto povodom zatvaranja i saniranja postojeće deponije, kao i nalaženje nove lokacije, prije nego što da nalog da se trenutna deponija na lokaciji Uborak zapečati.

Iz Udruženja građana ''Jer nas se tiče'' podsjećaju kako su oni od 4.12.2019. ispred ulaza u deponiju, sa jednim ciljem: zatvaranje postojeće lokacije i traženje nove. Udruženje okuplja stanovnike okolnih naselja koji graniče s deponijom i koji su, kako kažu, suočeni sa svakodnevnim problemima živeći pored planina smeća.

Foto: Bljesak.info / Kamioni sam smećem ispred deponije

Iz ovoga Udruženja dodaju kako su ''neovlaštene osobe poslale specijalnu i interventnu policiju da odblokiraju ulaz u deponiju koja je 3.12.2019. izgubila sve dozvole za rad i od tada radi ilegalno. Protiv njih su napravljene i predate krivične prijave''.

Video: Ministrica obećala

Građani okupljeni u ovo Udruženje i ostali stanovnici Mostara očekuju od svih nadležnih nivoa vlasti: federalnog, županijskog i gradskog da ozbiljno pristupe rješavanju ovog gorućeg problema u Mostaru i HNŽ-u.

“Ovo nije neorganizirana niti agresivna skupina građana. Mi znamo da se rješenje ne može naći preko noći, ali smatramo da se što prije mora krenuti u nalaženje dugoročnog rješenja gazdovanja otpadom. Ministrica Đapo je dala usmeno obećanje, koje očekujemo da sada i da ispuni, budući da su se stekli svi uvjeti. Nitko ništa nije uradio još od lipnja do danas, po pitanju deponije na Uborku, pa tako ni u zadnjih 10 dana. Očekujemo da ministrica konačno donese ispravnu odluku tj. rješenje o zatvaranju nelegalne deponije'', rekao je Omer Hujdur, predsjednik građanske inicijative ''Jer nas se tiče''.

Navode iz dio iz izvještaja ''Ocjena zdravstvenog stanja stanovništva HNK za 2018. godinu'' koji je Skupštini HNŽ-a podnio Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a u kojem piše:

''U posljednje 4 godine (od 2014. do 2018.) u HNŽ se dogodio porast malignih oboljenja za 70%. Zastupljenost malignih i kardiovaskularnih oboljenja u ukupnom mortalitetu je 60% u odnosu na sve ostalo (u razvijenom svijetu se kreće od 20 do 25%). Stopa dojenačke smrtnosti u zadnje tri godine iznosi u prosjeku 14 % (u razvijenom svijetu se kreće od 2 do 4%), porast malignih oboljenja pluća kod muškaraca i dojke kod žena, za 57% u odnosu na zadnje dvije godine. Inače, Mostar prednjači u HNŽ po broju oboljelih od karcinoma''.

''Pozivamo nadležne da prestanu ignorirati ovaj problem, jer to što jedu zamrznutu ribu i piju flaširanu vodu ih ne štiti od otrova koji ističu iz deponije i šire se dolinom Neretve'', poručili su iz Udruženja ''Jer nas se tiče''

Kopirati
Drag cursor here to close