Traže izmiještanje iz grada

Građani Bihaća prosvjedovali zbog migranata i zatražili gradonačelnikovu smjenu

Građani su u izjavama za medije ponavljali kako je neophodna reakcija države, ali i izrazili nezadovoljstvo djelovanjem gradske i kantonalne vlasti.
Vijesti / Flash | 21. 03. 2019. u 21:50 Bljesak.info
Kopirati

Stotinjak građana Bihaća prosvjednim je okupljanjem na Gradskom trgu danas ponovo izrazilo nezadovoljstvo zbog situacije s migrantima i izbjeglicama u tom gradu.

Naglašeno je kako nema organizatora prosvjeda, već da je riječ o spontanom okupljanju nezadovoljnih građana. Inzistira se na izmještanju migranata i izbjeglica iz središta grada i nekoj vrsti ograničavanja njihovog kretanja.

''Nemamo ništa protiv migranata i izbjeglica, ništa protiv čovjeka. Već smo dokazali našu humanost, ali ovim mirnim prosvjednim okupljanjem tražimo neka rješenja. Želimo oslobađanje javnih površina u gradu i sigurne parkove za našu djecu. U građane su uvukla nesigurnost i tome jednostavno moramo stati u kraj'', rekao je jedan od okupljenih građana Šeherzad Nanić.

Građani su u izjavama za medije ponavljali kako je neophodna reakcija države, ali i izrazili nezadovoljstvo djelovanjem gradske i kantonalne vlasti.

''Nismo zadovoljni ni postupcima gradonačelnika, zbog čega tražimo i njegovu smjenu. Smatramo da je trebao i mogao učiniti više kako bi nas zaštitio. Država tek ništa nije uradila, pa je o tome suvišno i pričati. Mi u Bihaću svakodnevno svjedočimo ekscesima, tučnjavama, krađama i provalama. Ne možemo to samo gledati i tolerirati '', riječi su Mirsada Pačenkovića.

Okupljeni na Gradskom trgu u Bihaću najavili su da će od danas na ovakav način tražiti reakciju nadležnih i rješavanje sve kompleksnije situacije s migrantima i izbjeglicama u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK) od danas je u stalnom zasjedanju, s obzirom na to da se u narednom periodu očekuje novi priliv migranata i izbjeglica.

'' Ovu smo odluku donijeli, jer sve informacije potvrđuju kako će dolaskom ljepšeg vremena doći i do značajno veće mogućnosti priliva novog broja migranata i izbjeglica. Također, na današnjem zasjedanju smo odlučili i službeno od Vijeća ministara BiH i ostalih nadležnih državnih institucija zatražiti hitni sastanak u Sarajevu, s obzirom na to da još uvijek nemamo službene potvrde o preuzimanju kontrole i nadzora nad ovdašnjim prihvatnim centrima, niti o nekim konkretnim potezima Vijeća ministara ili Službe za poslove sa strancima BiH'', rekao je premijer USK Mustafa Ružnić, prenosi Fena.

Na današnjem sastanku ove Operativne grupe istaknuto je i kako je već pojačan policijski nadzor na području grada Bihaća.

''Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP -a) USK od danas je bogatije za 49 novih policijskih službenika, što će nam omogućiti pojačani policijski nadzor grada Bihaća. To ćemo raditi u četverobrigadnom sustavu, što nije zabilježeno sigurno i više od deset godina. Naredio sam i slanje u ispomoć policijskih službenika s područja Cazina i Bužima'', riječi su policijskog komesara Muje Koričića.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić inzistira na tome da se i dalje poštuju predviđeni smještajni kapaciteti u privremenim prihvatnim kampovima u Bihaću, naročitom kada su u pitanju osobe smještene u Biri, piše Fena.

''Bihać je najviše na udaru i zato tražim od Operativne grupe da ostane pri odluci o limitiranju broja smještenih migranata i izbjeglica ovdje. Bira je trebala biti privremeno rješenje dok se ne adaptira Prihvatni centar „Borići“, pa možemo barem zahtijevati da se taj kapacitet svede na prihvatljivih 1200 smještenih osoba, te da se u dogledno vrijeme ti ljudi izmjeste van središta grada. U ovim okolnostima moramo biti maksimalno humani, ponašati se ljudski, ali moj prioritet je zaštita građana Bihaća. Moram ponoviti da nismo i nećemo dati suglasnost za otvaranje nekog novog prihvatnog centra '', dodao je Fazlić.

Potvrđeno je i da će Kantonalna uprava za inspekcijske poslove USK pojačati nadzor nad ilegalnim pružanjem smještaja migrantima i izbjeglicama, te da se od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) potražuju sredstva za pružanje usluga medicinske pomoći u domovima zdravlja i Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“.

Kopirati