Migrantska kriza

Građani Bihaća na ivici strpljenja: Najavljeno prosvjedno okupljanje

Sutra ističe ugovor s Miralom i Birom, državne institucije nisu našle alternativu za premještanje migranata iz ovih centara. Lokalne i županijske vlasti traže zatvaranje kampova u urbanim dijelovima Bihaća i Kladuše.
Vijesti / Flash | 14. 11. 2019. u 19:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sutra ističe ugovor s Miralom i Birom, državne institucije nisu našle alternativu za premještanje migranata iz ovih centara. Lokalne i županijske vlasti traže zatvaranje kampova u urbanim dijelovima Bihaća i Kladuše. Europski parlament traži zatvaranje Vučjaka, najneuslovnijeg kampa u USŽ, građani Bihaća su na ivici strpljenja i za sutra najavljuju prosvjedno okupljanje.

Bosi, u papučama, slabo odjeveni, u šatorima bez grijanja ili pod kišnim nebom, više stotina migranata u Vučjaku čeka priliku da napusti Bosnu i Hercegovinu i pređe na teritoriju EU, prenosi N1.

"Pet puta sam pokušao preći granicu, ali hrvatska policija nam ne dozvoljava, svaki put nas vrati'', rečeno je za N1.

"Četiri puta sam pokušao preći granicu ali policija nam ne da i uvijek me vrate ovamo u Bosnu", kazao je jedan od migranata za N1.

Neki od njih ovdje su, tvrde, zadržali se i po nekoliko mjeseci.

Blato i smeće između šatora u Vučjaku, većina migranata koji se nalaze ovdje nemaju zimsku obuću i odjeću, a žale se da nema dovoljno ni hrane, niti vode za piće.

Iz Crvenog križa nam kažu da su jutros podijelili 700 doručaka i isto toliko porcija ručka, da se voda dovozi dva puta dnevno, svakodnevno odvozi smeće iz ovog kampa.

"Mi i dalje obavljamo sve aktivnosti koje smo i do sada obavljali, iščekujemo da vidimo što će biti s Vučjakom. Za sada Vučjak ostaje do daljnjeg što će biti vjerojatno ćemo znati u narednih nekoliko dana, vjerojatno će se neka rješenja donijeti sa nivoa državnih institucija", kazao je Selam Midžić, iz Crvenog križa Bihać.

Europski parlament traži hitno zatvaranje kampa Vučjak, a na sjednici Skupštine grada Bihaća usvojen je zaključak kojim se grad protivi da se migranti iz Vučjaka prebace u Biru. Takođe, lokalna vlast traži zatvaranje Bire i jedinu lokaciju u Bihaću koju mogu ponuditi za igradnju novog kampa je Lipa.

Zatvaranje Bire traže i mještani najavljujući prosvjede u petak, 15. studenog od 16:00 do 17:00 sati.

"Ja ću sutra izaći na proteste, a mislim da će i većina građana jer smo ugroženi. Ne smijemo se kretati, naročito starije osobe, evo ja idem dok je dan ka se smrkne mrak ja u kuću'', ističe stanovnica Bihaća.

Također dodaje kako je hvataju za torbu i nekada udare.

Građani su također kazali kako se tuku, bodu noževima, svađaju i kradu.

Jučer je, nakon zasjedanja Operativne grupe za koordinaciju migrantskom krizom priopćeno da će od sutra ograničti slobodu kretanja korisnicima centara Bira i Mital, te da će biti dozvoljeno napuštanje kampova isključivo ukoliko su se migranti zaputili ka granici EU, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close