I UO KCUS

Građani BiH traže smjenu Sebije

Rodbina umrlih u KCUS nemaju pravo na kolektivnu tužbu, iako svi znamo da bi u normalnim sistemima mogli ostvariti svoja prava, i da bi za smrti njihovih najmilijih neko odgovarao.
Vijesti / Flash | 07. 05. 2021. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neformalna grupa građana ''Građanska inicijativa za dostojanstvenu Bosnu i Hercegovinu'' uputila je zahtjev za smjenu Upravnog odbora i direktorice Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović.

Zahtjev su uputili Vladi FBiH, Federalnom Ministarstvu zdravstva, Vladi KS, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom Unsko-sanskom i Srednjobosanskom kantonu, Federalnoj Upravi za inspekcijske poslove te Uredu za borbu protiv korupcije.

Imamo pravo i zahtijevamo smjenu

''Obraćamo vam se u skladu s članom 64. Zakona o zdravstvenoj zaštiti („Službene novine Federacije BiH“, broj 46/10“) kao odgovornim za imenovanje i razrješenje Upravnog odbora Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu, a u ime neformalne grupe građana „Građanska inicijativa za dostojanstvenu Bosnu i Hercegovinu“ koja danas broji 37.200 članova.  S obzirom na to da smo mi jedni od mnogih koji financiraju i vaš rad, kao i rad KCUS, smatramo da imamo apsolutno pravo da od vas zahtijevamo smjenu Upravnog odbora i direktorice KCUS, te da zahtijevamo da FUIP i Federalno Tužilaštvo provjere sve navode iz medije o poslovanju KCUS, o ispravnosti ili neispravnosti respiratora, o umiranju pacijenata, o otkazima eminentnih liječnika i o svim ostalim nepravilnostima. Također očekujemo da sve tražene radnje budu transparente i da se javnost o svemu informira. Inzistiramo da Kanton Sarajevo uključi i gospodina Larson Erika u rad Federalnog tužilaštva, kao jedinog neovisnog čovjeka kome mi, građanke i građani, vjerujemo'', kažu iz Inicijative.

Traže od Vlade Kantona Sarajevo da im odgovore, zašto promptno vrše zapošljavanje kadrova koji očigledno nisu deficitarni za J.U. Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo.

''Želimo dokaze od Vlade Kantona da 13 liječnika nisu instrumentalizirani u političke svrhe. Politički neprosvijećenom narodu koji je od 1945. godine živio u jednopartijskom režimu nije trebalo puno «teškog učenja» da bi prihvatio rečenu ili neizrečenu definiciju vladavine poslijeratne aristokracije. Svaki izborni ciklus je bio fantastično upakiran kako će nas opet braniti oni koji su nas «branili kada je bilo najteže», samo eto, nisu poginuli: elitna aristokracija nikada ne gine - uvijek neko drugi pogine umjesto njih. Kako se bližio kraj životnog vijeka ratne generacije «izbornih šampiona, najbogatijih u najsiromašnijoj državi Europe», tako se širio broj koncentričnih krugova nedodirljive elite koji su bili i ostali «genetski predodređeni» da od nas građana i od onih nekih novinara brane i čuvaju kliničke centre, elektroprivrede, željeznice, kompanije za distribuciju gasa, skoro sva javna poduzeća, male hidroelektrane. Doslovno sve'', navode u inicijativi.

Rodbina umrlih nema pravo na kolektivnu tužbu

Kažu da s obzirom da imamo premijera i zamjenicu premijera koji svaki tjedan idu na suđenje, jer tako se to uvijek radilo – bez ostavke, dok se ne dokaže krivica, da imamo suprugu etničkog lidera kao direktoricu glavne klinike, građanke i građani smatraju da je konačno došlo vrijeme da se i mi za nešto pitamo.

''Rodbina umrlih u KCUS nemaju pravo na kolektivnu tužbu, iako svi znamo da bi u normalnim sistemima mogli ostvariti svoja prava, i da bi za smrti njihovih najmilijih neko odgovarao. Ne želimo da slušamo jednostrane izjave o tome koliko je liječnika, specijalista napustilo KCUS s pojašnjenjem da su to bili «elementi» koji imaju profesionalni kodeks koji se ne uklapa u nečije kodekse.  Posebno kada gospođa preko ramena liječnika koji daje izjavu za javnost, mora dobaciti još koju riječ, da se zna tko je gazdarica jer, ako gospođa Prima Ultima ne dokaže da su respiratori upotrebljivi za tretman bolesnika u trajanju od barem 10 minuta, postavit će se pitanje zašto isti nisu vraćeni i zatražen povrat novca. Ako se nitko ne oglasi po ovom našem pismu i po našim zahtjevima, u zakonski predviđenom roku, svaki od 37.200 članova će vam pisati pojedinačno ovo pismo, ali i pismo za smjenu Federalnog Ministra zdravstva. Od vas ne očekujemo riječi, već djela'', navela je Neformalna grupa građana.

Tematska sjednica o stanju u KCUS

Također, šef Kluba Naroda i Pravde i Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Goran Akšamija zatražio je od predsjedavajućeg ovog doma održavanje tematske sjednice o stanju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), priopćeno je iz NiP-a.

Opozicija je i ranije tražila održavanje jedne tematske sjednice na kojoj bi se Zastupnički dom Parlamenta FBiH informirao o stanju na KCUS-u, ali sjednica do danas nije održana. Odmah po objavi informacije da KCUS napušta veći broj anesteziologa, Akšamija je u ime Kluba NiP-NB ponovo zatražio od predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsada Zaimovića (SDA) sazivanje tematske sjednice.

''Rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nikada nije održalo već jednom zakazanu i stalno odgađanu tematsku sjednicu uz neobjašnjivu argumentaciju za njeno odlaganje uz svesrdnu pomoć Federalnog ministra zdravstva doc. dr. Vjekoslava Mandića, a što je u potpunosti jasno da je urađeno u cilju dogovornog prikrivanja stvarnog stanja u ovoj ustanovi i upitnosti dostatnosti pružanja zdravstvenih usluga. KCUS je od 2016. godine napustilo preko 160 iskusnih ljekara specijalista od kojih veliki broj s akademskim zvanjima, kao i više stotina ostalih zdravstvenih kadrova svih profila na što nije reagirala Vlada FBiH kao osnivač ove ustanove, a na osnovu čega je trebala promptno reagirati radi zaustavljanja ovih nemilih dešavanja i dovođenja u upitnost liječenja pripadajućih pacijenata i normalnog funkcioniranja ove zdravstvene ustanove'', navodi se u obrazloženju.

Iako je po Poslovniku održavanje ove sjednice tražio dovoljan broj poslanika, ona nije realizirala duže od godinu dana.

''S obzirom na dalje usložnjavanje situacije na KCUS-u uzrokovano otkazima 13 anesteziologija, tražimo hitno održavanje ove tematske sjednice, a u skladu s članom 96. i 98. Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH“, stoji na kraju zahtjeva za održavanje tematske sjednice pod naslovom „Stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu s posebnim osvrtom na uvjete liječenja pacijenata te odlazak velikog broja ljekara specijalista'', navodi se u inicijativi.

Kopirati
Drag cursor here to close