Traže 639.000 KM

Grad Mostar tuži Udrugu 'Jer me se tiče'; najavljeni novi prosvjedi

U tužbi se traži nadoknada štete u iznosu od oko 639.000 KM jer aktivisti, inače mještani naselja u kojem se deponija nalazi, nisu dopustili odvoz smeća sa ulica Mostara i okolnih mjesta.
Vijesti / Flash | 31. 01. 2021. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjesto obećanog rješenja, Omer Hujdur zajedno sa svojim kolegama dobio je tužbu. Zbog ometanja u zbrinjavanju, dovođenju i odlaganju otpada, Grad Mostar zajedno sa komunalnim poduzećima tužilo je Udruženje 'Jer me se tiče', čiji je aktivist.

U tužbi se traži nadoknada štete u iznosu od oko 639.000 KM jer aktivisti, inače mještani naselja u kojem se deponija nalazi, nisu dopustili odvoz smeća sa ulica Mostara i okolnih mjesta.

“Logika kaže da do ovoga nije smjelo doći jer deponija nema okolišnu dozvolu, nema vodnu suglasnost, nikada nije napravljena studija utjecaja na okoliš. Građani su tražili rješavanje problema na miran način. Pisali su peticije, kada nije bilo drugog načina, krenuli smo u prosvjede i blokade”, podjeća Omer Hujdur iz Udruženja ''Jer me se tiče''

Još prije tri godine nevladina organizacija ''Pravo na grad'' upozorila je javnost da se regionalna deponija Uborak koristi, kako tvrde, za odlaganje animalnog i medicinskog otpada, odlaganje otrova sa prečistača, nakon čega se lokalno stanovništvo odlučilo na prosvjede.

Dokumentaciju sa iskazima svjedoka proslijedili su tužiteljstvu. Istraga do danas nije okončana, javlja N1.

“Ulazimo u treću godinu kada je otkriven i animalni i medicinski otpad, i protuzakonito gospodaranje deponijom, otrovima. U trećoj godini se kažnjava onaj koji prosvjeduje i to protiv toga da ne bude otrovan, on i njegova obitelj. To zaista pokazuje da je režim na djelu. Evo mi apeliramo, ponovo na Tužiteljstvo HNŽ da jednom konačno podigne optužnicu, imaju kilograme dokumentacije, inspekcijske izvještaje, svjedoke”, napominje Marin Bago, iz NVO ''Pravo na Grad''.

U svemu navednom treba podsjetiti da je regionalna deponija u međuvremenu izgubila okolišnu dozvolu, nova nije potvrđena.

Da su u najmanju ruku čudne okolnosti u kojima se tužba podnosi, nekoliko dana pred konstiturajuću sjednicu Gradskog vijeća Mostar gdje su kao jedan od priorieta za foriranje vlasti, predstavnici opozicije naveli upravo pitanje Uborka, ili kako navodi Aner Žuljević iz mostarskog SDP-a: “Radi se o klasičnom pokušaju discipliniranja svih onih koji bi u perspektivi eventualno odlučili da brane svoja prava protiv bahatih vlasti. Ukoliko neko misli da će Udruženje građana Jer me se tiče u ovom momentu ostati samo, grdno se vara. Uključit ćemo se na sve moguće načine“.

Omer Hujdur dodaje: “Ako mi ne daj Bože izgubimo ovaj spor, onda idemo na međunarodne sudove”.

Nakon policijske akcije maltretiranja, kaznenih prijava, sada i tužbi, aktivisti Udruženja ''Jer me se tiče'' poručuju da neće odustati u pravnoj borbi kako bi deponija Uborak konačno bila zatvorena.

Za utorak su najavili i dvostani prosvjed od šest do osam sati te pozavali građane Mostara da im se pridruže.

Kopirati
Drag cursor here to close