Zapovijed

Nove mjere u Mostaru: Zabranjena okupljanja, sve se zatvara ...

Otkazuje se održavanje svih javnih skupova u Gradu Mostaru, kao i privatnih skupova, proslava i drugih okupljanja, kako u organizaciji pravnih tako i fizičkih osoba.
Vijesti / Flash | 18. 03. 2020. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar izdao je u srijedu Zapovijed i Naredbu kojom se odmah obustavlja rad ugostiteljskih i drugih objekata u Gradu Mostaru, te nalaže zabrana okupljanja građana u parkovima i na javnim površinama.

Iz Grada ističu kako se obustavlja rad kulturnih institucija: kina, muzeja, kazališta/pozorišta, umjetničkih galerija i slično na području Grada.

Pročitajte još

Također, odmah se obustavlja i rad javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa centara, fitnes centara i slično.

Otkazuje se održavanje svih javnih skupova u Gradu Mostaru, kao i privatnih skupova, proslava i drugih okupljanja, kako u organizaciji pravnih tako i fizičkih osoba.

Dostava hrane

Obustavlja se rad svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića: restorana, pizzeria, slastičarni, ćevabdžinica, nargila barova, caffe i bistro barova, klubova, diskoteka, kasina, sportskih kladionica, rad kafića u sklopu benzinskih crpki i slično na području Grada Mostara u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove zapovjedi/naredbe. 

Od ove naredbe se izuzimaju oni ugostiteljski objekti koji se, pismenim putem prema Stožeru/Štabu CZ Grada Mostara, izjasne da će obavljati isključivo dostavu hrane, uz pridržavanje mjera zaštite i fizičkog razmaka prilikom dostavljanja hrane i pića, s tim da i dalje ne smiju služiti hranu i piće u objektu, niti primati goste u objekte.

Obustavlja se rad svih tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona, butika i slično.

Rad trgovina osnovnim prehrambenim artiklima (supermarketi, hipermarketi, pekare, ljekarne, benzinske crpke) se organizira do 18 sati u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe.

Obustavlja se rad buvljih,tjednih tržnica/ pijaca, auto tržnica i sličnih u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe, dok se rad zelenih pijaca i piljara odvija uz poštivanje preventivnih higijensko-epidemioloških mjera.

Javni prijevoz

Nalaže se svim odjelima Gradske uprave, te upravama gospodarskih/ privrednih društava, fizičkim i pravnim osobama na području Grada Mostara da pojačaju provođenje općih i posebnih mjera zaštite stanovništva od zarazne bolesti, sa posebnim naglaskom na pojačanu vanrednu dezinfekciju poslovnih površina, sredstava javnog prijevoza (autobusi, taxi vozila, kombi vozila).

Ujedno se zadužuje Javno poduzeće Mo-Bus i Autoprevoz-Mostar da odmah reduciraju javni linijski prijevoz.

Zadužuju se povjerenici mjesnih zajednica da obavještavaju Stožer/ Štab CZ Grada Mostara i nadležne policijske postaje o poznatim kretanjima osoba kojima su izdana rješenja o kućnoj izolaciji u svojim mjesnim zajednicama.

Prilikom ukopa umrlih osoba Stožer / Štab CZ preporučuje obavljanje obreda sa minimalnim brojem prisutnih uz pridržavanje mjera minimalnog socijalnog kontakta (bez fizičkog kontakta).

Dežurstva

Preporučuje se javnim organizacijama, institucijama, javnim ustanovama, poduzećima i ostalim pravnim subjektima koji se bave pružanjem usluga građanima (elektrodistribucija, telekomi, pošta, banke i sl.) da uvedu racionalizaciju radnog vremena i osoblja, te da vrše dezinfekciju prostorija i površina, u skladu sa pojačanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

Svi navedeni subjekti obavezni su dostaviti informaciju o poduzetim mjerama Stožeru/ Štabu CZ Grada Mostara na mail [email protected] ili na telefon/ faks broj 036 558 253.

Nalaže se Službi za inspekcijske poslove da osigura dežurstvo nadležnih inspektora i da na terenu u skladu sa svojom nadležnošću vrše nadzor provođenje zapovjedi/naredbi u suradnji sa PU Mostar. Kontakt telefon Službe je 036 505 521.

Odluku je potpisao zapovjednik Stožera Civilne zaštite Mostar Ljubo Bešlić.

RADNO VRIJEME

Radno vrijeme za trgovina osnovnim prehrambenim artiklima (supermarketi, hipermarketi, pekarnice, ljekarne/ apoteke, benzinske crpke) se organizira do 18 sati u trajanju od najmanje 15 dana, od danas, kada je donesena zapovijed Stožera civilne zaštite Grada Mostara.

Ograničenje radnog vremena se ne odnosi na onu ljekarnu/apoteku koja je dežurna taj dan.

Kopirati
Drag cursor here to close