Izraz zahvalnosti

Grabar-Kitarović posmrtno odlikovala njemačkog novinara Reismüllera

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je posmrtno odlikovala s ogrlicom Redom kneza Branimira Johanna Georga Reismüllera, nekadašnjeg novinara i urednika Frankfurter Allgemeine Zeitunga.
Vijesti / Flash | 27. 11. 2019. u 07:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Maxportal / Grabar-Kitarović posmrtno odlikovala njemačkog novinara Reismüllera

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je posmrtno odlikovala s ogrlicom Redom kneza Branimira Johanna Georga Reismüllera, nekadašnjeg novinara i urednika Frankfurter Allgemeine Zeitunga za zasluge u međunarodnom priznanju Hrvatske i promicanju istine o Domovinskom ratu.

Posmrtno odlikovanje Reismüllera "izraz je zahvalnosti Hrvatske i mene osobno jer je kao novinar prenosio istinu o odnosima bivše zajedničke države neravnopravnih naroda, uzrocima raspada te iste države te naposljetku istinu o krvavom ratu i srbijanskoj agresiji u Hrvatskoj", rekla je u utorak hrvatska predsjednica.

"Nije se zadovoljavao dobivanjem informacija po salonima nego je i osobno odlazio na teren i istraživao", rekla je Grabar-Kitarović i dodala da se "iz današnje perspektive brzih informacija, ali i senzacija, to čini gotovo nestvarnim načinom pristupa temi."

Reismueller je preminuo 10. prosinca 2018. u 86. godini, "na isti datum kao i predsjednik Tuđman pod čijim smo vodstvom ostvarili svoju državnu samostalnost".

Svojim radom je "snažno utjecao na tadašnju njemačku vladu koja je priznanjem Hrvatske stvorila osnovu trajnog hrvatsko njemačkog prijateljstva", dodala je.

Predsjednica vjeruje kako bi mu bilo drago vidjeti da se "ona ista, napaćena i ratom porušena Hrvatska za koju se tako srčano zalagao izdigla iz pepela i kako Hrvatska u koju je vjerovao za mjesec dana počinje predsjedati Vijećem EU-a".

Odlikovanje je preuzeo Berthold Kohler, izdavač novina Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Reismueller je pisao protiv neznanja i protiv zaborava, ali i o zločinima o kojima drugi nisu pisali ili su pisali rijetko ili uopće na njih nisu podsjećali", rekao je Kohler.

Reismuelleru je Sveučilište u Zagrebu 1995. godine dodijelilo počasni doktorat, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close