Susret

Grabar Kitarović i Vučić: Idemo rješavati sporna pitanja

Vijesti / Flash | 20. 06. 2016. u 17:05 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su odnosi Hrvatske i Srbije kičma za dobre odnose u cijeloj regioji i da su od velike važnosti za EU.

Vučić je, nakon što je sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u Subotici potpisao Deklaraciju o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja dvije države, rekao da je današnji susret dokaz da obje strane žele unaprijediti odnose.

"Mnogo toga želimo uraditi i hrvatska strana je čula čime su sve Srbi u Hrvatskoj nezadovoljni, a mi čime su Hrvati u Srbiji. Bilo je riječi o tome šta bi sve trebali uraditi. Bavili smo se i suštinskim stvarima", rekao je Vučić.

On je naveo da su razgovori bili konstruktivni i teški, kao i da će se u budućnosti truditi da kroz dijalog riješe sve probleme i ne ostavljaju ih budućim generacijama.

Vučić je izrazio uvjerenje da će Srbija u budućnosti dobiti pomoć od Hrvatske, kao što će Zagreb imati podršku Beograda, ocijenivši da će dvije zemlje po pitanju vanjskopolitičkih pozicija mnogo bolje razumjeti jedna drugu kada počnu rješavati međusobne probleme.

On je dodao da tijekom današnjeg susreta nisu pominjali nedavna događanjem u vezi sa otvaranjem Poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU, kada je Hrvatska blokirala otvaranje ovog poglavlja. Vučić se zahvalio Grabar Kitarović na njenoj izjavi da Hrvatska nema namjeru blokirati Srbiju na putu ka EU.

"Što se tiče europskog puta Srbije, super, hvala vam", rekao je Vučić, prenosi Srna. Grabar Kitarović je rekla da su se potpisivanjem Deklaracije osobno obavezali da će učiniti sve što je u njihovoj moći da konačno počnu konkretna rješavanja spornih pitanja.

Ona je poručila da se osobno obavezuje da će učiniti sve kako bi bio unaprijeđen položaj srpske manjine u Hrvatskoj i kako bi na lokalnom nivou bila riješena "konkretna pitanja s kojima se ljudi svakodnevno suočavaju, a koja njima život znače".

Grabar Kitarović je naglasila da je današnji susret planiran nekoliko mjeseci sa ciljem da bude sadržajan i da urodi konkretnim koracima prema budućnosti u smislu rješavanja pitanja koja opterećuju odnose Srbije i Hrvatske duži niz godina.

Ona je rekla da su današnji razgovori bili prilika da se upoznaju sa problemima i izazovima sa kojima se susreću srpska zajednica u Hrvatskoj i hrvatska u Srbiji i ocijenila da je do sada učinjeno veoma malo u rješavanju otvorenih pitanja, zaključivši da su mnogi problemi bili posljedica nedostatka komunikacije.

"Zahvaljujem Vučiću što se na današnjem susretu s Hrvatima u Srbiji obavezao da učini konkretne korake ka rješavanju mnogih pitanja koja ih opterećuju", rekla je Grabar Kitarović.

Kopirati
Drag cursor here to close