Neće da plaše narod

GP: Puno ljudi čeka da uđe u BiH

Nećemo da plašimo javnost, ali ogroman je broj onih koji čeka da uđe u BiH. Ovdje nije problem Srbija, već EU
Vijesti / Flash | 11. 12. 2020. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić izjavio je da je, kada je riječ o migrantima, problem Europska unija, odnosno granica u Grčkoj, koja se prelazi jako lako.

"2016. godine imali smo zabilježeno 155 migranata, godinu kasnije bilo ih je 765, da bismo 2018. imali 23.400, dok je prošle godine bilo 29.800. Imamo još 20-ak dana do kraja tekuće, i sačekat ćemo konačne brojke, koje neće biti male, jer evidentno je da imamo rapidan rast ulaska migranata", rekao je Galić.

On je potvrdio da se takav priliv očekuje i u narednim mjesecima, navodeći da Granična policija razmjenjuje podatke s kolegama iz Srbije, piše Srna.

"Nećemo da plašimo javnost, ali ogroman je broj onih koji čeka da uđe u BiH. Ovdje nije problem Srbija, već EU, odnosno granica u Grčkoj, koja se prelazi jako lako. Imamo nelogičnu situaciju da nam migranti dolaze iz EU i onda se ponovo zaustavljaju pred kapijom Europe u Hrvatskoj", istakao je Galić.

Rekao je za RTRS da je najviše migranata iz Pakistana, Afganistana, Maroka, Alžira, Iraka, Irana, a da je na sedmom mjestu ratom zahvaćena Sirija.

"Sada je jasno da to nisu ratne migracije, već s određenim ciljem, prije svega političkim i ekonomskim", dodao je Galić.

Kopirati
Drag cursor here to close