Kloramfenikol

Gornji Vakuf: Pronađena dva uzorka kancerogenog mlijeka

Vijesti / Flash | 12. 11. 2016. u 19:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Antibiotik kloramfenikol, supstanca koja je u BiH strogo zabranjena za liječenje životinja namijenjenih za proizvodnju hrane, pronađen je u bosanskohercegovačkom mlijeku.

Laboratorijskim ispitivanjem sirovog mlijeka u okviru godišnjeg praćenja ostataka veterinarskih lijekova i kontaminanata na cijelom području BiH, u dva uzorka na području općine Gornji Vakuf utvrđena je nazočnost kloramfenikola, koji može izazvati oštećenja i rak koštane srži.

Ovu informaciju za Avaz je potvrdio i direktor Ureda za veterinarstvo Ljubomir Kalaba, koji je istaknuo da je ispitivanje provedeno akreditiranom potvrdnom metodom u laboratoriju Veterinarskog instituta Hrvatske u Zagrebu.

"Prema laboratorijskim izvještajima, analizom uzoraka mlijeka akreditiranom potvrdnom metodom visoke tekućinske kromatografije-tandemske spektrometrije (HPLC-MS/MS) utvrđena je koncentracija kloramfenikola veća od 200 miligrama po kilogramu. Kako je kloramfenikol zabranjen, odmah smo obavijestili nadležnu veterinarsku inspekciju, kao i druge institucije", rekao je Kalaba.

Kalaba je podcrtao da su nadležnim veterinarskim inspektorima obavijesti dane jučer, odmah po zaprimanju nalaza, da bez odgađanja poduzmu mjere na dvije farme na području Gornjeg Vakufa, "kako bi bio otkriven i otklonjen uzrok zaostajanja rezidua kloramfenikol i time zaštićeno zdravlje ljudi".

"Naznačili smo da je potrebno da se sve životinje evidentiraju, da se provede kontrola lijekova na farmama i da se nalože mjere privremene zabrane kretanja životinja i stavljanja sirovog mlijeka u javnu potrošnju s farmi, dok se ne izvrši provjera i ispitivanje, kao i da se uzmu dodatni uzorci mlijeka", kazao je Kalaba.

"Pismeno smo naložili vlasnicima što im je raditi dok ne stignu konačni nalazi. To mlijeko nije otišlo u trgovine, odnosno u širu potrošnju", potvrđeno je Avazu u kantonalnoj inspekciji.

Glavni federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić kazao je da se, prema proceduri, uzorci trebaju istražiti i po drugi put.

"Ured za veterinarstvo tražio je da se uključimo i mi, što ćemo i učiniti", rekao je glavni federalni inspektor

Kloramfenikol je antibiotik koji djeluje bakteriostatički, zaustavlja rast i razmnožavanje bakterija. Najvažnije neželjeno djelovanje kloramfenikola je oštećenje koštane srži koje se manifestira pojavom anemije, te čak i leukemije. Najveći pronalazak kloramfenikola u regiji dogodio se 2002. u Sloveniji. Tada je pronađen 91 uzorak mlijeka sa zabranjenim antibiotikom.

U travnju ove godine Kalaba je potpisao uputstvo o privremenoj zabrani uvoza pošiljki mesa goveda i svinja iz Nizozemske u BiH. Ova odluka donesena je radi sprečavanja unosa štetnog antibiotika kloramfenikola u hranidbeni lanac ljudi u BiH, a zabrana se odnosila na uvoz pošiljki iz dvije nizozemske klaonice.

Kopirati
Drag cursor here to close