Suspendirani tužitelj

Goran Salihović odustao od tužbe za troškove odvojenog života

Vijesti / Flash | 21. 04. 2017. u 14:56 A.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suspendirani glavni državni tužitelj Goran Salihović odustao je od tužbe za naknadu troškova za odvojeni život, kazao je njegov pravni zastupnik Hakija Kurtović na pripremnom ročištu u Sudu BiH.

Na pripremnom ročištu po žalbi na drugostupanjsku presudu, Sud je obaviješten da druga dva tužitelja – Goradana Tadić, sadašnja vršiteljica dužnosti glavnog tužitelja, i Kasim Halilčević, državni tužitelj, ostaju pri svojim zahtjevima, piše BIRN.

Salihović, Tadić i Halilčević su tužili državu za neisplaćene tople obroke, putne troškove i naknade za odvojeni život. Vrijednost tužbe tri tužitelja je 12.000 maraka.

Njihove tužbe za putne troškove i tople obroke su uvažene prvostupanjskom i drugostupanjskom presudom, dok se dio suđenja za naknade za odvojeni život ponavlja.

Pomoćnica državnog pravobranitelja Safija Kreštalica zatražila je naknadu troškova postupka u iznosu od 480 maraka od Salihovića, nakon povlačenja tužbe.

Kurtović se usprotivio ovom zahtjevu uz objašnjenje da je zahtjev za odustajanje od tužbe podnio prije početka ročišta i da je zastupnik Pravobraniteljstva BiH svakako morao biti na ročištu zbog druga dva tužitelja.

Sudac Efraim Čosić tražio je od pravnog zastupnika tužitelja da osigura njihove kućne liste kako bi dokazao da su živjeli odvojeno od svojih obitelji. Sve troje tužitelja su iz Tuzle, a rade u Sarajevu.

Zastupnik Kurtović je rekao kako je Tadić obećala poslati potrebne dokumente, ali da je do pripremnog ročišta osigurao samo prijavu mjesta boravka i vjenčani list, ali ne i kućnu listu.

“Gordana Tadić je glavna tužiteljica i ne mogu da je dobijem”, kazao je Kurtović, dok je sudac Čosić odgovorio kako razumije da Tadić sada ima mnogo obaveza i da je “žena u velikom poslu”.
Kreštalica je rekla da velika količina posla ne opravdava glavnu tužiteljicu.

“To nisu realni razlozi zbog kojih tu osobu treba gledati posebno”, kazala je Kreštalica.
Sudac Čosić je objasnio da tužitelji za dokazivanje prava na naknadu za odvojeni život trebaju dokaze o obiteljskom životu. Na ročištu je objašnjeno da je presudom potvrđeno 80 posto tužbenog zahtjeva, ali da tužitelji nisu dokazali da žive odvojeno od svojih obitelji.

Kurtović je tražio odgodu pripremnog ročišta jer nije uspio prikupiti sve potrebne dokaze. Sudija Čosić odgodio je ročište i dao rok do 15. svibnja za prikupljanje i slanje dokaza Sudu i Pravobranilaštvu, čija je zastupnica Kreštalica rekla kako neće izvoditi nove dokaze u odnosu na prethodno suđenje.

Ustavni sud BiH je u siječnju 2013. godine donio odluku da je Zakon o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na nivou BiH, koji je 2005. godine proglasio Ured visokog predstavnika, diskriminatoran prema sucima i tužiteljima jer im ovaj zakon ne omogućuje naknadu toplog obroka, prijevoza i odvojenog života.

U državnom parlamentu već godinama traje procedura usvajanja izmjena ovog zakona, koje, usprkos brojnim tužbama tužitelja, još uvijek nisu donesene.

Pripremno ročište zakazano je za 24. svibanj.

Kopirati
Drag cursor here to close