Taksisti napreduju

Glume Uber mušterije pa pretuku vozača kada dođe po njih

Vijesti / Flash | 28. 06. 2017. u 08:53 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezadovoljstvo poslovanjem Ubera u Hrvatskoj se nastavlja. Nakon prosvjeda u Zagrebu tijekom kojeg su taksisti iz svih krajeva Hrvatske blokirali jednu od najprometnijih zagrebačkih ulica, novi incident zabilježen je u Zadru.

Vozač Ubera iz Zadra otkrio je kako su lokalni taksisti osmislili brutalan način osvete Uberovim vozačima. Glume mušterije, natuče Uber pa vozačima prijete ili ih fizički napadaju. Dokazuje to i slučaj kojeg je za Slobodnu Dalmaciju prepričao jedan od Uberovih vozača.

‘Meni su prijetili da će mi prerezati grkljan, ali sam srećom uspio pobjeći. Nisam to prijavio policiji jer ne želim imati posla s takvim ljudima’, kazao je jedan od vozača zadarskog “Ubera” nakon što se zadnjih dana našao na meti konkurencije koja ne bira sredstva u preuzimanju taksi-tržišta u Zadru.

Pretvarali se da su mušterije

Jedan ga je udario sleđa, a kada se okrenuo, dočekao ga je drugi te ga udario u glavu. Namamili su ga u klopku. Pretvarali su se da su mušterije i pozvali ga na Autobusni kolodvor gdje im je bilo stajalište. Kada je izišao iz automobila, pretukli su ga.

‘Sinoć su pretukli još jednog vozača. Po već uobičajenoj špranci, tražili su vožnju, a onda istukli vozača’, kazao je uberovac. Kaže kako su u Zadru njihove vožnje postale opasne za život. Veći broj vozača zbog toga odustaje od posla jer, kako kaže, ne isplati se gubiti glavu za sitan novac.

Policija o svemu tome ništa ne zna jer se vozači novog taksi-prijevoza boje prijaviti incidente u strahu za vlastiti život.

‘Sve je ovo rezultat nerada državnih institucija’

Glavni sindikalni povjerenik Samostalne taksi-službe za Zadarsku županiju Predrag Šimunov kaže kako nema saznanja o napadima na vozače “Ubera”, ali smatra da su incidenti samo rezultat sveopćega kaosa koji se donekle kontrolira do turističke sezone. Tvrdi i kako je sve to rezultat nerada Inspektorata rada i Porezne uprave, prenosi net.hr.

‘Da oni rade svoj posao kako treba, ne bi bilo ilegalnih taksi-prijevoznika na cestama. Mi sada plaćamo osam tisuća kuna za dozvole, a “Uber” vozi nelegalno, što je potvrdio i ministar Butković. Unatoč tome sada traže još tisuću vozača i dalje voze’, kaže Šimunov, dodajući kako u Zadru trenutačno samo njih osam radi po zakonu, dok velike taksi-grupacije nanose štetu državnom proračunu zapošljavajući brojne vozače na crno i pretvarajući ih u robovsku radnu snagu. Mnogi rade i po 12 i više sati dnevno, neprijavljeno, pogotovo vikendom.

Kopirati
Drag cursor here to close