Svakodnevne inspekcije

Gliser Vlade FBiH koristi se za kontrolu mora u Neumu

Vijesti / Flash | 23. 07. 2017. u 06:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavni su mediji prenijeli kako je prije nekoliko godina Vlada FBiH kupila gliser i nije ga još prodala.

''Godine 2010., odlukom Vlade FBiH, gliser je dodijeljen Federalnoj upravi za inspekcijske poslove za obavljanje njezinih redovitih nadležnosti'', rekao je tada Davorin Korač iz Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH.

Naime, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, prema službenim informacijama, postoje dva vozila.

''Jedno vozilo je gumeni čamac s izvanbrodskim motorom koji je mobilnoga karaktera i njega koristimo po potrebi za kontrolu plovnih vozila na jezerima (čamci, skuteri, splavovi). Drugo plovno vozilo kojim raspolažemo je čamac s brodskim motorom - gliser koji smo preuzeli na korištenje odlukom Vlade Federaciji BiH'', stoji na početku odgovora koji je Večernjem listu poslao pomoćnik direktora Đemo Ćar.

Darovani gliser stacioniran je u Neumu i koristi se za kontrolu prometa morem koje pripada BiH.

''Riječ je o kontroli plovnih vozila koja moraju biti registrirana za vožnju, pri tome i osigurana te svakako kontroli osoba koje upravljaju vozilom koje moraju biti stručno osposobljene upravljati njime i posjedovati odgovarajuće vozačke isprave. Time se svakako smanjuje mogućnost nezakonitog kretanja vozila i poboljšava sigurnost kako objekata tako i osoba u priobalnom području i svakako u plovnom području'', objašnjava dalje Ćar.

Prema informacijama Miralema Bolobana, kapetana Lučke kapetanije Ostrožac na Jablaničkom jezeru, trenutačno je na jezerima, rijekama (Sava) registriranih oko 1.000 plovnih vozila (čamaca, plutajućih objekata - splavova), jedan riječni bager, dva samohodna objekta na rijeci Savi, dvije skele, dok je u Neumu registriranih oko 200 vozila.

''Prometna inspekcija ove Uprave godišnje obavi na moru prosječno 40 nazora u ljetnoj sezoni, pri čemu se donose upravne mjere i izdaju prekršajni nalozi (kazna za neregistrirano plovno vozilo 2.000 KM, a za neposjedovanje vozačke dozvole za upravljanje plovnim vozilom 100 KM), na jezerima se izvrši prosječno 60 nadzora, u ovisnosti o potrebama i planu nadzora. Bilo je i slučajeva spašavanja osoba na moru koje iziđu iz okvira dopuštenih zona kretanja prilikom korištenja plutajućih sredstava (pedalina i sl.). U ovisnosti o potrebama, Federalna veterinarska inspekcija vršila je nadzore uzgoja školjki i riba u dijelu morske površine u Neumu'', zaključuje Ćar.

Inače, gliser koji je darovala Vlada FBiH do prije nekoliko dana bio je na tehničkom servisu. Od 17. srpnja počele su redovite kontrole na bh. moru, a uskoro ćemo vidjeti kakvi su rezultati kontrola koje će se provoditi idućih nekoliko tjedana, odnosno, u jeku turističke sezone.

Domaća javnost je prije nekoliko tjedana oštro reagirala na informaciju kako je federalna Vlada kupila gliser te kako su ga pojedini dužnosnici koristili za osobne potrebe tijekom godišnjih odmora. Nakon što ga je preuzela Federalna uprava za inspekcijske poslove, to plovilo dobilo je svoj smisao te je iskorišteno na najbolji mogući način.

Redovite kontrole rezultirale su povećanjem sigurnosnoga stanja na moru, a nove kontrole trebale bi to stanje dodatno poboljšati.

Kopirati
Drag cursor here to close