Podnio ostavku

Glavni revizor RS-a stavio mandat na raspolaganje

Vijesti / Flash | 31. 08. 2017. u 11:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a Duško Šnjegota, podnio je ostavku, odnosno stavio na raspolaganje svoj mandat u skladu s Zakonom o reviziji.

To je učinio i njegov zamjenik.

Nakon što su stavili mandat na raspolaganje o njihov daljoj sudbini na ovim funkcijama odlučit će Narodna skupština RS-a.

Neslužbeno, Šnjegota je danas bio na sastanku u Palači predsjednika RS-a u Banjoj Luci, piše Fena.

Dodik najavio smjenu

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je nedavno najavio smjenu glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote, koga je optužio da pokušava da raznim tendecioznim informacijama uvede javnost u zabludu u vezi s određenim činjenicama.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je nedavno objavila konsolidirani financijski izvještaj za korisnike budžeta RS-a za 2016., u kojem je navedeno da je nepokriveni deficit proračuna RS-a iznosio najmanje 175,6 milijuna KM, a da su proračunski korisnici stvorili za najmanje 118 milijuna KM veće obaveze od raspoloživih sredstava, što vlast u RS-u osporava.

U parlament RS-a nije upućen zahtjev

U Narodnu skupštinu Republike Srpske (RS) još uvijek nije upućen zahtjev za smjenu glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote - potvrdio je danas predsjednik ovog zakonodavnog tijela Nedeljko Čubrilović.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je nedavno najavio smjenu glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote, koga je optužio da pokušava da raznim tendencioznim informacijama uvede javnost u zabludu u vezi s određenim činjenicama.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je nedavno objavila konsolidirani financijski izvještaj za korisnike proračuna RS-a za 2016., u kojem je navedeno da je nepokriveni deficit proračuna RS-a iznosio najmanje 175,6 milijuna KM, a da su proračunski korisnici stvorili za najmanje 118 milijuna KM veće obaveze od raspoloživih sredstava, što vlast u RS-u osporava.

Ni Šnjegota nije baš nevin

Čubrilović je iznio svoj stav da ni “Šnjegota nije baš nevin”.

''Što se tiče statusa Glavne revizije, ona je neovisna institucija, čiji stavovi se moraju poštovati. I drugima, na koje se odnosi njihov izvještaj, morate dozvoliti da o tome iznesu svoj stav. Sve treba da se kreće u okviru zakona i demokratskih principa'', rekao je Čubrilović i dodao da revizija koristi standarde uređenih zemalja, što je, kaže, veoma teško za naš prostor.

''Zato revizija s više razumijevanja mora da radi svoje revizije, posebno učinka '', istaknuo je.

Nakon sjednice Kolegija entitetskog parlamenta, na kojoj je odlučeno da će naredna redovna sjednica biti održana 12. rujna, Čubrilović je na pres-konferenciji rekao da u Narodnu skupštinu nije upućeno ni pitanje suspenzije ranije usvojene deklaracije koja podržava put RS, odnosno BiH, u euroatlantske integracije.

Još postoji mogućnost

''Još uvijek ima mogućnost da se to pitanje uputi u parlament po hitnom postupku, ali sada nije upućen prijedlog te deklaracije. Ako se ne nađe na dnevnom redu ove sjednice, bit će razmatran na sljedećem zasjedanju'', pojasnio je Čubrilović.

Dodik je ranije najavio da bi Narodna skupština RS-a u zaključcima preuzela obavezu dalje demilitarizacije BiH, a što se tiče pitanja vojnog angažiranja da se utvrdi neutralni vojni status, kao što to danas ima Srbija.

Na sjednici Kolegija parlamenta je bilo riječi i o interpelacijama opozicije u vezi s teškim ekonomskim stanjem u RS-u, kao i u drugim oblastima.

Čubrilović kaže da se odgovor Vlade očekuje do 10. rujna, a odmah nakon toga to pitanje bit će stavljeno na dnevni red Kolegija parlamenta.

Istaknuo je da će Narodna skupština po ovom pitanju poštovati sve zakonske propise i poslovnik o svom radu, piše Fena.

Komentirajući tvrdnju poslanika SDS-a Vukote Govedarice da je spreman i da se pobije u parlamentu kako glavni revizor RS-a ne bi bio smijenjen, Čubrilović je naveo i da u parlamentu očekuje demokratsku raspravu, a ne probleme.

Kopirati
Drag cursor here to close