Dan Coats

Glavni američki špijun i dalje šuti o eventualnim pritiscima

Vijesti / Flash | 23. 05. 2017. u 18:57 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinator američke obavještajne službe Dan Coats nije u utorak htio reći je li Donald Trump tražio od njega da mu pomogne u sprječavanju istrage FBI-a o vezama njegova izbornog stožera s Rusijom.

The Washington Post piše u ponedjeljak da je Trump tražio od Mikea Rogersa, ravnatelja NSA-e i od Coatsa da javno zaniječu postojanje dokaza o dosluhu njegovih suradnika i Rusije tijekom predsjedničke kampanje.

No Dan Coats na saslušanju u Senatu u utorak nije htio ništa reći o istinitosti tih navoda.

''Moram provoditi puno vremena s predsjednikom kako bismo razgovarali o nacionalnoj sigurnosti i o obavještajnim službama (…) Redovito smo razgovarali o velikom broju pitanja'', rekao je Coats.

No ''uvijek sam smatrao (…) da ne trebam javno komentirati'' te razgovore, kazao je, odgovarajući na pitanje Johna McCaina, moćnog predsjednika senatskog odbora za oružane snage.

Coats je rekao kako nema “dokumenata koji bi bili u svezi s tim” kada ga je jedan senator upitao hoće li dostaviti bilješke o razgovorima koje je možda imao s Trumpom o istrazi o navodnom ruskom upletanju.

Coats je osudio objavljivanje povjerljivih informacija u novinskim napisima kao što je onaj u The Washington Postu.

''Iznošenje povjerljivih podataka je postalo učestalo i jako loše utječe na našu nacionalnu sigurnost'', upozorio je Coats.

''Objavljivanje povjerljivih informacija ugrožava živote'', dodao je.

Prošlog tjedna je više američkih glasila pisalo da je Trump tražio od Jamesa Comeyja u prigodi susreta i telefonskih razgovora, da odustane od istrage.

Bijela kuća je odlučno zanijekala te tvrdnje.

Republikanski milijarder je još u veljači zatražio od nekolicine zastupnika i obavještajnih čelnika da kontaktiraju s novinarima i poruče im kako nema nikakva dokaza o vezama njegova izbornog stožera i Rusije tijekom izborne kampanje.

Bivši ravnatelj CIA-e John Brennan rekao je u utorak u Washingtonu da je jasno upozorio Moskvu da se ne upleće u američke predsjedničke izbore, ali da je Rusija odlučila zanemariti to upozorenje upućeno ljetos.

“Svi moraju biti svjesni da se Rusija uplela u naš izborni proces na predsjedničkim izborima 2016. i to unatoč našem odlučnom prosvjedovanju i jasnim upozorenjima da to ne čini”, rekao je John Brennan.

Brennan, ravnatelj CIA-e od 2013. do siječnja 2017., rekao je na saslušanju obavještajnog odbora Zastupničkog doma da je 4. kolovoza 2016. razgovarao s ravnateljem ruske tajne službe FSB-a.

“Rekao sam mu da svi Amerikanci, bez obzira na svoju političku pripadnost i sklonost prema izborima, jako drže do svog prava da biraju svoje čelnike bez upletanja sa strane. Rekao sam da bi američke birače naljutilo svako miješanje u izbore”, rekao je Brennan.

Kopirati
Drag cursor here to close