Vruća tema

Gjenero napustio emisiju nakon žestoke rasprave o Karadžiću

Vijesti / Flash | 26. 03. 2016. u 07:12 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom razgovora o presudi Radovanu Karadžiću u emisiji ''Crvena linije'' na N1 televiziji, gost, politički analitičar Davor Gjenero, napustio je studio prije kraja emisije. "Sa serviserima, zagovornicima totalitarnih režima i ratnih zločina ne mogu razgovarati“, kazao je.

Uz Gjenera u zagrebačkom studiju, u beogradskom studiju bio je Željko Cvijanović, glavni urednik portala Novi standard, a u sarajevskom je bio Zarije Sejzović, profesor međunarodnog prava na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu.

Prije Gjenerovog izlaska iz studija, Željko Cvijanović je kazao da je Haag institucionalni mehanizam koji je napravljen da bi se prikrila krivica za rat koji snosi međunarodna zajednica

„Pravda za Srebrenicu – da, ali kako očekujete da će Srbi prihvatiti pravdu za Srebrenicu kada za progon četvrt milijuna Srba nije odgovarao nitko, ako nitko nije osuđen za ubijenih 6.000 Srba u opsjednutom Sarajevu. Također, u selima oko Srebrenice poginulo je 6.000 Srba, a Naser Orić je još uvijek na slobodi", rekao je Cvijanović, prenosi N1.

Reagirajući na Cvijanovićeve tvrdnje, Gjenero je rekao da smatra da nije moguće razgovarati pristojno na ovoj razini: ''Taj tip političkog revizionizma koji upotrebljava gospodin (op.a. Cvijanović) jeste nešto što ne može biti prihvaćeno u civiliziranom društvu. Nije moguće pravdati i relativizirati bilo koji zločin'', naveo je.

Cvijanović je na to odgovorio da su Gjenerove riječi primjer optužbi protiv onih koji pokušavaju argumentima osporiti službenu istinu: ''Kad imamo jednu istinu koja se plasira kroz stotine medija i kada je to službena istina i kad je pokušavamo osporiti, s argumentima, onda nas, kao gospodin Gjenero optuže da to nije civilizirano i pokušavaju nas ispisati iz daljeg diskursa''.

Je li po vama Radovan Karadžić ratni zločinac upitao je voditelj Cvijanovića?

"O čemu se radi, moguće je biti i heroj i ratni zločinac. Moguće je i jedno i drugo. Što je za mene to je moj osobni stav. Konačan sud će dati one silnice u povijesti koje će pobijediti'', piše službena stranica N1 televizije.

Na pitanje je li osobno poznavao Karadžića, Cvijanović je odgovorio potvrdno.

"Poznavao sam ga osobno, ne specijalno i ne duboko, ali poznavao sam ga."

Davor Gjenero je na to rekao kako ne može više sudjelovati u emisiji u kojoj je gost netko tko brani ratnog zločinca i da je riječ o apsurdu.

"Nećemo o drugoj temi. Ja s čovjekom koji na ovaj način brani ratnoga zločinca u nastavku emisije ne želim razgovarati. Oprostite, ovo je... Netko tko ima osobne veze s ratnim zločincima... Te osobne veze može rješavati na osobnoj razini, a ne na ovaj način kontaminirati javnost u tri države. To je skandalozno. Nemojte mi zamjeriti, ja ću nakon ovoga skinuti slušalicu i napustiti emisiju. Sa serviserima i zagovornicima totalitarnih poredaka i činiteljima ratnih zločina ja ne mogu sjediti!"

Voditelj mu je rekao kako je riječ o emisiji koja sučeljava stavove, no Gjenero nije htio pristati jer kako tvrdi tu nije riječ o stavovima.

"Tu se ne radi o stavovima. Zna se što spada u civilni diskurs, što ne spada. Ne, oprostite ne mogu..."

Kopirati
Drag cursor here to close