Doboj

Ginekologu dvije godine zatvora za smrt porodilje

Krivim je proglašen za nesavjesno pružanje liječničke pomoći, počinjeno iz nehaja.
Gospodarstvo / Ekologija | 30. 11. 2019. u 10:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okružni sud u Doboju osudio je na dvije godine zatvora Mirka Šarana, direktora Doma zdravlja Derventa, jer se, kako se navodi, kao liječnik specijalist ginekologije i akušerstva nije pridržavao pravila zdravstvene struke, usljed čega je došlo do smrti porodilje Tode Milanković (21).

Krivim je proglašen za nesavjesno pružanje liječničke pomoći, počinjeno iz nehaja. U presudi se navodi da je on 2. veljače 2015. godine u Domu zdravlja u Derventi Milankovićevu, koju je u prethodnom periodu pregledao i kontrolirao tijekom njene trudnoće, primio radi kontrole.

"Ginekološki ju je pregledao, da bi je potom zadržao radi porođaja, nakon čega su porođajni bolovi kod nje započeli u jutarnjim satima 2. veljače 2015. godine, poslije čega se ona vaginalno porodila oko 18 sati", navodi se u presudi.

Kako se dodaje, taj porođaj trajao je duže od 16 sati, što je uticalo na pojavu atonije uterusa kod porodilje, odnosno stanja u kojem materica nakon porođaja ostaje mlohava, umjesto da se stisne, da bi potom obilno krvarila.

"Za vrijeme njenog boravka u Domu zdravlja u Derventi nije detaljno vodio medicinsku dokumentaciju, kao ni preciznu evidenciju o količini izgubljene krvi i laboratorijskim parametrima krvnih vrijednosti koji mogu imati utjecaj na odluku oko brzine premještaja i transporta u ustanovu višeg ranga - bolničko porodilište i hitnu nadoknadu krvnih derivata", navodi se u presudi za Šarana.

To je, dodaje se, dodatno uticalo na atoniju uterusa, te povećalo opseg krvarenja.

"Šaran je nakon što je egzaktno postavio hemostatski šav na laceracije cerviksa, učinio ručnu eksploraciju materišta, usljed čega su se šavovi koje je prethodno ušio rastegnuli i popucali i nije tamponirao materište, a što bi smanjilo krvarenje, pa je tek oko 19 sati vozilom Hitne pomoći uputio u dobojsku bolnicu", stoji u presudi.

Iz tih razloga, dodaje se, porodilja je tijekom boravka u porodilištu u Derventi i tijekom transporta iskrvarila i ušla u ireverzibilni, to jeste nepovratni hemoragijski šok i prije samog dolaska u bolnicu u Doboju.

"Ona je 2. veljače 2015. godine u 21.58 u dobojskoj bolnici preminula usljed vanjskog iskrvavljenja iz rascjepa grlića materice i otvorenih krvnih sudova sluznice materice", zaključuje se u presudi, prenose Nezavisne.

 

Kopirati
Drag cursor here to close