Za sigurnost u svijetu

General Güler, zapovjednik turske vojske u posjeti prijateljskoj BiH

Tijekom posjete, težišno se razgovaralo o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj suradnji Oružanih snaga dvije prijateljske zemlje, daljnjim planovima i aspektima suradnje kao i njenom unapređenju u budućnosti.
Vijesti / Flash | 14. 06. 2019. u 15:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Posjeta visokog vojnog izaslanstva Turske Oružanim snagama BIH

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga  BiH generalpukovnik Senad Mašović sa suradnicima  primio je danas u Domu OS BiH u Sarajevu,  u prijateljsku posjetu visoko vojno izaslanstvo Oružanih snaga Republike Turske koju je predvodio zapovjednik Oružanih snaga Republike Turske general Yaşar Güler.

Posjetu visokog vojnog izaslanstva, pored generala Gülera čine, načelnik Uprave za operacije glavnog stožera OS R. Turske generalbojnik Levent Ergün i šef Ureda zapovjednika OS R. Turske pukovnik Tufek Şimşek te ostali visoko pozicionirani pripadnici OS Republike Turske. Posjeta se realizira u okviru aktivnosti iz Plana posjete Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama BiH, a koja će se realizirati od 13. do 15. lipnja 2019. godine na više lokacija u BiH. 

General Mašović je poželio dobrodošlicu visokim gostima te im zaželio ugodan boravak u našoj zemlji. General se posebno zahvalio na podršci koju OS R. Turske pružaju OS BiH na planu edukacije i obuke pripadnika OS BiH, kao i drugim aspektima podrške OS BiH na putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO.

Na početku sastanka, visokom vojnom izaslanstvu iz Turske prezentiran je brifing o mjestu, ulozi, zadacima, kao i najznačajnijim trenutnim i težišnim aktivnostima Oružanih snaga BiH u okviru sustava obrane BiH. Tijekom posjete, težišno se razgovaralo o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj suradnji Oružanih snaga dvije prijateljske zemlje, daljnjim planovima i aspektima suradnje kao i njenom unapređenju u budućnosti.

Foto: PR / Posjeta visokog vojnog izaslanstva Turske Oružanim snagama BIH

Posebna pažnja posvećena je temama koje se odnose na sudjelovanje u operacijama podrške miru, gdje Oružane snage BiH imaju značajno sudjelovanje, kroz koje potvrđuju svoj doprinos stvaranja kolektivne sigurnosti u svijetu.

Obraćajući se prisutnima, general Güler se zahvalio generalu Mašoviću na srdačnom gostoprimstvu i istaknuo riješenost Oružanih snaga  Republike Turske za razvijanjem i unapređenjem suradnje u narednom periodu.

Izrazio je i želju za daljnjom snažnom podrškom Oružanim snagama BiH, naročito kroz vojno-financijsku pomoć koje Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Turske pružaju i dalje će pružati Oružanim snagama BiH.

''Republika Turska i njene Oružane snage suradnju sa Bosnom i Hercegovinom ne promatraju na način da pružaju pomoć Bosni i Hercegovini. Mi zapravo dijelimo svoje mogućnosti sa Bosnom i Hercegovinom. Želim istaknuti da se naša suradnja sa vašom zemljom odnosi na sve narode na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine'', rekao je general Güler.

Ova posjeta je još jedna potvrda posvećenosti unapređenju suradnje i podrške OS BiH na modernizaciji svojih kapaciteta i kontinuiranoj izgradnji daljnjih sposobnosti, a u cilju dostizanja pravog spektra interoperabilnosti i sposobnosti.

Pored generala Mašovića i Gülera, prijemu su prisustvovali generalbojnik Ivica Jerkić, brigadni general Tomo Kolenda, brigadir Edin Fako, načelnici Uprava u ZS OS BiH, te vojni ataše BiH u Turskoj brigadir Željko Drljača, vojni ataše Republike Turske u BiH kapetan bojnog broda Gülhan Yılmaz, brigadir i zapovjednik turskog kontigenta u sastavu EUFOR-a  Ali Tanış, te drugi visokopozicionirani pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Republike Turske.

Kopirati
Drag cursor here to close