Ko tu koga?!

Gdje su nestali kontrolori parkinga u Mostaru?

Vijesti / Flash | 15. 03. 2016. u 09:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plaćate li parking u Mostaru? Dobivate li kazne za neplaćeni parking? Viđate li uopće kontrolore parkinga po gradu? Što se događa s poduzećem Mo parking? Tko ovdje koga treba kontrolirati?...samo su neka od pitanja do čijih smo odgovora pokušali doći u proteklih par tjedana.

'Ujeo je vuk kenjca'

Prva adresa bio je naravno direktor ovog poduzeća, Mladen Knezović, koji je našu novinarku, već pri prvom pozivu stavio na čekanje, da bi u sljedećih petnaestak dana, koliko smo pokušali doći do njega, izabrao biti nedostupan.

Kontaktirali smo i Esada Memića, koji nam je objasnio kako više ne obnaša funkciju izvršnog direktora Mo parkinga, te nam savjetovao da odgovore potražimo ponovno kod gospodina direktora.

Priča koja je prije tri godine građane Mostara digla na noge, danas je tako postala još jedna od onih koje završavaju među zaboravljene teme, odlutale u nepoznatom smjeru. Narodski rečeno 'ujeo vuk kenjca'.

Mo Parking tako ostaje poduzeće koje službeno (ne)posluje od kolovoza 2013. godine, kad su kontrolori ovog poduzeća počeli s vršenjem naplate i kad je i sam gradonačelnik Ljubo Bešlić, upravo građane Mostara zamolio za suradnju jer je ''smatrao da će Mo Parking napraviti mnogo više reda koji je potreban u gradu''.

Svaki početak je težak te je tako i ova priča u samom početku okarakterizirana kao ona koja je ''od svih gluposti koje su zadesile Mostar nakon rata, jedna od najvećih''. Nedugo nakon početka poslovanja, utvrđeno je kako građane Mostara nitko ne može kazniti ako ne plaćaju parking Mo Parkingu. Naime, kazne koje je izdavala ova firma, nisu ulazile u registar kazni, poput kazni koje izdaje policija za nepropisno parkiranje te je pored problema s naplatom, Mo Parking postao i prvorazredan politički problem jer se parking naplaćivao samo u zapadnom dijelu grada.

Direktor JP Mo Parking Mladen Knezović tako je, u listopadu 2013., odgovarao kako je razlog tomu što ''u istočnom dijelu grada još nisu uređena javna parkirališna mjesta i nedostaje horizontalna i vertikalna signalizacija''.

Zatim su kontrolori "Mo Parkinga" za neplaćeno parkiranje kao opomenu izdavali samo dnevnu parkirališnu kartu koja košta 20 maraka. Rješenje u tjeranju građanstva da plati parkiranje je u pisanju prekršajnih naloga, tvrdili su početkom 2015. godine iz "Mo parkinga".

"Mi smo dobili taj prekršajni nalog od Federalnog ministarstva pravosuđa, međutim, još nije stupio na snagu iz razloga što čekamo rješenje da nas uvrsti u bazu podataka, odnosno u registar novčanih kazni i trenutačno radimo na tome", kazao je tom prilikom Esad Memić.

Da je poduzeće mjerodavno i ovlašteno vršiti naplatu parkiranja na području Mostara, te da su ovlasti dobili od Gradskog vijeća, tvrdio je početkom 2015. godine Knezović koji je kao potvrdu tome isticao da je ovo poduzeće postalo pravni subjekt još u 2008. godini.

Prometna nekultura, i ona osnovna

''Mi smo se davno registrirali, imamo ID broj. Ne bi bili u sudskom registru da smo ilegalni'', kazao je tom prilikom Knezović. Prema posljednjim informacijama, koje datiraju upravo s početka 2015. godine, kontrolori Mostar parkinga vršili su kontrolu parkiranja i fotografirali automobile koji su se neovlašteno zadržavali na parkiralištu.

''Kaznu ne propisuje Mostar parking nego zakon u kojem stoji da je za nepostupanje po prometnom znaku kazna 40 KM'', kazao je tad Knezović. Dodao je, također, kako se prekršajni postupak mogao pokrenuti prekršajnim nalogom ili podnošenjem zahtjeva sudu.

''Mi imamo slike, imamo bazu podataka, znači sve argumente. Imamo naloge već godinu dana. Tisuću brojeva naloga'', kazao je tad Knezović dodavši kako nesporazume i sporove imaju s Agencijom za izdavanje identifikacijskih dokumenta BiH (IDEEA) te su tužili njih.

Direktor Mo parkinga se tom prilikom i 'hvalio' kako je poduzeće u posjedu i pauk vozila koja bi mogla ukloniti vozila koja su “nepropisno” parkirana, ali kako doznajemo šest vozila ''pauk'' ovog poduzeća, parkirano je u krugu Mo Busa i nikada nisu upaljeni niti maknuti s mjesta te će, po svoj prilici, pet - šest godina ''ležanja'' ove automobile, iako su novi, uništiti i pretvoriti u jeftini plijen za nekoga.

Knezović je ranije objasnio i kako vlasniku, u ovom slučaju Gradu, nije u cilju samo vršiti naplatu te su tada želili, riješiti promet u mirovanju, podignuti prometnu kulturu kako bi se imalo gdje parkirati, a za pristojnu cijenu.

Danas već, zbog nepostojanja osnovne kulture, ne znamo je li u cilju i dalje podizanje prometne kulture ili nešto sasvim treće. Što se u Mostaru želi, tko je ovlašten da vrši kontrolu, vrši li više uopće itko kontrolu i koliko bi sami građani trebali kontrolirati kontrolore, direktore i Grad, pitanja su na koja, nažalost, ne možemo ponuditi odgovore, jer izgleda kako nisu u našoj kontroli.

Kopirati
Drag cursor here to close