Naša neodgovornost

Gdje je nestao Daytonski mirovni sporazum?

Vijesti / Flash | 19. 08. 2017. u 06:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gdje, tko i kako čuva originalne verzije Daytonskog mirovnog sporazuma, pitanje je koje je ponovno aktualizirano nako n što je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija takav dokument - nema.

Tvrdi, nestao je tijekom petooktobarske revolucije u Beogradu.

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije za "Srpski telegraf" je kazao: "Svi se prave blesavi kad ih pitam, a nezamislivo je da Srbija nema sačuvan primerak Daytonskog sporazuma. Nema ni tog papira, oni su sve opljačkali. Kad su hapsili Slobu, ništa nije ostalo."

No, drugoj originalnoj verziji, onoj u Sarajevu, gubi se svaki trag, još otkako je avionom iz Pariza 1995. godine sletjela na sarajevski aerodrom. Originalni primjerak Daytonskog mirovnog sporazuma nikada službeno nije dostavljen Predsjedništvu BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH, niti se zna gdje je pohranjen.

Saša Klepić, direktor Arhiva BiH je potvrdio: "Ono što ja vama mogu odgovorno reći da Arhiv BiH, nikada u građi koju smo preuzimali '95. godine nije preuzeo Daytonski mirovni sporazum niti u originalu, niti u kopiji."

Misteriozni nestanci nisu slučajnost, smatra direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov. Odnos dužnosnika u BiH i regiji prema dokumentu zapravo simbolizira neozbiljan odnos prema Daytonskom mirovnom sporazumu.

"Njima zapravo odgovara ovakvo stanje, to je paradoks, nažalost, potraje što duže jer to daje mogućnost da Daytonski sporazum tumači svatko na svoj način, kao što se događa u BiH, ali i kod susjeda."

Član izaslanstva BiH u Daytonu Miro Lazović kaže da je nestankom dokumenta koji je paralizirao sustav u BiH, idealna prilika za krupnije izmjene uređenja, javlja N1.

"Da Bosna i Hercegovina vrati Ustav Republike BiH, ili da se donese jedan novi ustav uz pomoć međunarodne zajednice i američke administracije koja je bila i medijator Daytonskog mirovnog sporazuma, ne vidim drugo rješenje. Na ovakvim razvalinama, na kojima počiva BiH, što je i produkt Aneksa 4 Daytonskog sporazuma BiH se ne može razvijati ravnopravno, ne može postati članica Europske unije i NATO pakta", kaže Lazović.

Iz državnog arhiva u Zagrebu kopiju sporazuma čuvaju u fondu Ureda predsjednika Franje Tuđmana. Jedan od četiri izvorna primjerka Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, u skladu sa Zakonom o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, u Hrvatskoj vijerno čuvaju.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske: "Izvornici međunarodnih ugovora Republike Hrvatske evide ntiraju se i pohranjuju u Zbirci međunarodnih ugovora Republike Hrvatske u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. U tom smislu i primjerak izvornika Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini kojim raspolaže Republika Hrvatska pohranjen je i trajno se čuva, u skladu s mjerodavnim odredbama spomenutog Zakona."

Radi li se o teoriji zavjere, ozbiljnom scenariju krimi serije ili još ozbiljnijem diplomatskom skandalu - dva od četiri primjerka Dejtonskog mirovnog sporazuma službeno nema.

Iako već godinama misterija, iako je vođena i istraga, gdje bi mogla biti jedna od originalnih verzija u Sarajevu, u ovoj, ali i ostalim državnim institucijama i dalje ostaje misterija.

Kopirati
Drag cursor here to close