Stari problemi

Gdje će migranti iz Lipe?

''Mi Biru nećemo dozvoliti, zahtijevam od policije i MUP-a da to spriječi na svaki način. Otvaranje Bire i eventualno ulazak migranata u biru mimo naše suglasnosti mi ćemo smatrati otvorenim napadom na Bihać, agresijom i to nećemo dozvoliti''
Vijesti / Flash | 17. 12. 2020. u 08:35 BHRT
Što će biti s migrantima iz Lipe?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Vijeću ministara nema koncenzusa oko statusa prihvatnog centra ''Lipa'', čime nisu stvoreni uvjeti za pripremu ovog kampa za boravak migranata tijekom zime. Upravo zbog loših uvjeta, upitno je gdje će i kako će zimu provesti 1.300 migranata koji ovdje borave. Europska komisija je danas usvojila dodatni paket pomoći od 25 milijuna eura za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama. Postavlja se pitanje kako i gdje će ova sredstva biti utrošena.

U Lipi je trenutno 1.356 migranata. S obzirom na to da u ovom kampu nisu osigurani osnovni uvjeti za boravak u zimskom periodu, situacija se iz dana u dan usložnjava.

Situacija ovdje je slična kao prošle godine u Vučjaku. Prehladno je, šatori su plastični a ukoliko snijeg padne uništit će ih. Nemamo čak ni toplu vodu'', kazao je jedan od migranata.

''Nema tuša, nema tople vode. Vrijeme je prehladno i nemoguće je preživjeti ovdje. Želimo od vlasti u BiH da nam nađu drugi kamp u kojem ćemo prezimiti'', izjavio je Harun iz Pakistana.

Predstavnici IOM-a su potvrdili da je danas planiran njihov izlazak sa Lipe. Na Lipi je većina šatora demontirana, a ostala su samo četiri smještajna i prostor za restoran. Što će biti sa migrantima koji trenutno borave u ovom kampu, nitko ne zna.

''Puštanje na ulicu bi bio zadnji i najgori scenario. Mi se i dalje nadamo da će se naći neko fer rješenje za ove ljude ovdje dok se kamp Lipa eventualno ne pripremi za život u zimskim uvjetima'', rekla je Nataša Omerović, koordinatorica kampa ''Lipa''.

A državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić rješenje vidi u ponovnom otvaranju Bire. On je izjavio da sve dok se kamp ''Lipa'' ne osposobi za dugotrajan boravak, postoji plan da se iskoriste kapaciteti bivšeg kampa ''Bira'' koji je zatvoren prije nekoliko mjeseci.

''Privremeno iskoristimo kapacitete Bire da bi smo u njoj privremeno smjestili migrante na ograničeno vrijeme, to bi vjerojatno značilo na neka 2- 3 mjeseca'', kazao je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH.

Međutim, postavlja se pitanje kako bi se ova obećanja ministra mogla ispuniti kad Vijeće ministara nije priznalo Lipu? Povodom izjave ministra Cikotića u vezi sa kampom Bira oglasio se i prvi čovjek grada Bihaća Šuhret Fazlić čiji je stav jasan: ponovno otvaranje Bire ne dolazi u obzir. Fazlić smatra da otvaranje i ponovni smještaj migranata u Biru znači uništavanje grada Bihaća, ali i uništavanje mjesnih zajednica oko kampa.

''Mi Biru nećemo dozvoliti, zahtijevam od policije i MUP-a da to spriječi na svaki način. Otvaranje Bire i eventualno ulazak migranata u biru mimo naše suglasnosti mi ćemo smatrati otvorenim napadom na Bihać, agresijom i to nećemo dozvoliti'', rekao je Fazlić.

Prije dvije godine, migranti su u Biru došli privremeno na dva mjeseca, a zatim su ostali dvije godine. Upravo zato se kantonalne, ali i lokalne vlasti protive odluci o ponovnom vraćanju migranata u Biru, a između ostalog, protiv tog plana su i građani koji već 73 dana zaredom mirno prosvjeduju ispred tog kampa.

Kopirati
Drag cursor here to close